Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 7 dec 2016 / 13:56 uur

Ontmoet Salto, de ‘behendigste’ robot ooit

Na een aardbeving of grote brand kunnen drones een goed overzicht geven van de ramp. Het kan echter handig zijn om in onherbergzame gebieden ook hulp op de grond te hebben. En daar komt Salto kijken…

Amerikaanse onderzoekers hebben onlangs een nieuwe robot ontwikkeld met de naam Salto (Saltatorial Locomotion Terrain Obstacles). Deze kleine robot met een lengte van 26 centimeter en een gewicht van 100 gram, is de behendigste, springende robot op dit moment.

Snelheid x hoogte

Hoewel andere robots hoger springen dan Salto, scoort de nieuwe robot het beste op ‘vertical jumping agility’. Dit betekent dat hij niet alleen hoog springt, maar daar ook snel in is. „Als je twee meter in de lucht kunt springen, maar je moet drie minuten op de grond opladen, ga je het niet goed doen”, aldus onderzoeker Duncan Haldane. De robot kan 1,75 meter per seconde springen, wat beter is dan een kikker, maar nog wel slechter dan een galago (2,24 meter per seconde).

‘Bush-baby’

Het ontwerp van de robot is geïnspireerd op de galago, een nachtdier uit Afrika dat ook wel de naam ‘bush-baby’ draagt. Galago’s staan bekend om hun indrukwekkende sprongen; het diertje kan al springend 8,5 meter afleggen, in maar vier seconden.

Een galago kan zo goed springen door energie op te slaan in de pezen. Wanneer de dieren in een gehurkte houding zitten, worden de pezen opgeladen en deze energie komt er bij een sprong uit.

Hoe werkt het?

Salto slaat, net als de galago, energie op. Door middel van een elektromotor wordt de springveer aangespannen, waardoor Salto een ‘crunch’ maakt. Bij de sprong komt die energie weer vrij en kan de robot een opwaartse beweging maken. Na de sprong staat Salto direct weer klaar voor een nieuwe sprong, waardoor de robot zich kan afzetten tegen een platform en nog hoger kan komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontmoet Salto, de ‘behendigste’ robot ooit
Sluiten