Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 10 dec 2016 / 07:12 uur

Onderzoek naar rol Rusland in verkiezingen VS

Barack Obama staat al met één voet buiten het Witte Huis, maar dat betekent niet dat hij zijn tijd als president van de Verenigde Staten rustig uit zit. Hij heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten een bevel gegeven tot een onderzoek naar een mogelijke hack van Rusland van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De resultaten van het onderzoek moeten nog vóór de inauguratie van Donald Trump op 20 januari bekend zijn.

„De president heeft de inlichtingendiensten bevolen een volledig onderzoek uit te voeren naar wat er is gebeurd tijdens de presidentsverkiezingen in 2016”, zo zei Lisa Monaco, adviseur voor binnenlandse veiligheid, vrijdag.

Niet de eerste beschuldiging

Het is volgens CNN  nog niet duidelijk hoeveel impact de mogelijke hack van Rusland tijdens de recente presidentsverkiezingen heeft gehad. Obama wil uitvinden óf er cyberaanvallen zijn geweest, waar deze vandaan kwamen en wat voor invloed deze op de presidentsverkiezingen hebben gehad. Voor de grote verkiezingsdag beschuldigde de Amerikaanse overheid de Russen er al publiekelijk van dat zij de verkiezingen zouden willen beïnvloeden middels cyberaanvallen.

Die beschuldiging had onder meer te maken met de gehackte e-mails van John Podesta, Hillary Clinton’s campagneleider. Tijdens de campagne werd er op Wikileaks een hele reeks van zijn gehackte e-mails gepubliceerd. Er wordt vermoed dat Russische hackers hierachter zaten.

Ook klonken er bij de verkiezingen geluiden over pogingen om stemcomputers te hacken. Dit zou onder meer in de staten Illinois en Arizona het geval zijn geweest. Daarbij wezen niet alleen de inlichtingendiensten, maar ook private bedrijven die zich bezig houden met cyber security, in de richting van Rusland.

Wat denkt Trump?

De huidig gekozen president Donald Trump verklaarde tijdens de verkiezingscampagne niet te geloven in de berichten over Rusland. Hij stelde dat de aanvallen ook afkomstig konden zijn van een ander land, zoals China.

Trump’s Republikeinse partijgenoten geloven echter wel in de Russische bemoeienis tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. „Volgens mij is Rusland een van de meest destabiliserende factoren op het wereldtoneel”, zegt de Republikeinse senator Lindsey Graham tegen CNN. „Ik denk dat ze zich bemoeid hebben met onze verkiezingen en daar wil ik Poetin persoonlijk voor laten boeten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onderzoek naar rol Rusland in verkiezingen VS
Sluiten