Rens Oving
Rens Oving Nieuws 6 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Nog nooit zoveel Kamerfracties door deze afsplitsers

Nog nooit waren er zoveel fracties in de Tweede Kamer als nu. Dat komt vooral door grote groep een- en tweelingen die tijdens deze kabinetsperiode voor zichzelf begonnen.

Kamerleden die zich afsplitsen mogen geen nieuwe partijnaam in de Kamer introduceren. Maar verder krijgen ze spreektijd en extra geld en kunnen zij doorgaan alsof er niets veranderd is. Daar is, zeker onder gevestigde partijen, grote onvrede over. Woensdag wordt daarom gepraat over nieuwe regels die vooral minder geld betekenen voor afsplitsers.

Er zijn nu zes nieuwe fracties met in totaal acht Kamerleden. Het aantal Kamerfracties komt daarmee op 17, een record.

Het afsplitsen heeft vooral sinds 2000 een hoge vlucht genomen. In de hele twintigste eeuw kwam het twintig keer tot een afscheiding van een of meerdere Kamerleden. Sinds 2000 was het ook al twintig keer raak. Waarvan zeven keer tijdens de huidige kabinetsperiode. Maar wie zijn al die afsplitsers?

Jacques Monasch. Foto:ANP

Jacques Monasch (ex-PvdA)

Eigenlijk wilde hij lijsttrekker worden van de PvdA, maar dat liep uit op een ruzie met het partijbestuur. Monasch verliet daarna in november 2016 de fractie en richtte een eigen partij op: Nieuwe Wegen. Hij doet nu zelfstandig mee aan de verkiezingen.

Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu. Foto:ANP

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk (ex-PvdA)

Het tweetal werd gebroederlijk uit de PvdA gezet omdat het kritiek bleef hebben op het beleid van minister Asscher. De twee gingen samen verder en proberen met hun beweging Denk ook na de verkiezing in de Kamer te blijven. Over aandacht hebben ze niet te klagen, maar dat komt vooral door het aantrekken van Sylvana Simons.

Louis Bontes en Joram van Klaveren. Foto:ANP

Louis Bontes en Joram van Klaveren (ex-PVV)

Na een maand van openlijke ruzie werd Louis Bontes in oktober 2013 uit de PVV geknikkerd. Niet lang daarna volgde Joram van Klaveren, die zelf uit de partij stapte. Het tweetal ging samenwerken en richtte de partij Voor Nederland op. Sinds een paar maanden is Jan Roos hun lijsttrekker.

Roland van Vliet. Foto:ANP

Roland van Vliet (ex-PVV)

Voor Roland van Vliet was na de ‘minder-minder’-uitspraak van baas Geert Wilders de maat vol. In maart 2014 stapte hij uit de PVV-fractie om alleen door te gaan. Sinds die tijd probeerde Van Vliet zich aan te sluiten bij de VVD, hij is inmiddels lid van die partij, maar de fractie wilde hem niet hebben.

Norbert Klein. Foto:ANP

Norbert Klein (ex-50Plus)

Hij was ooit de trotse fractievoorzitter van 50Plus. Maar na een hoogoplopende ruzie met het partijbestuur en zijn fractiegenoot ging Norbert Klein zijn eigen weg. Bij 50Plus zijn ze daar nog zo kwaad over dat het enig overgebleven kamerlid Henk Krol dit jaar pleitte op een verbod op afscheiden. Klein is ondertussen de Vrijzinnige Partij begonnen.

Johan Houwers. Foto:ANP

Johan Houwers (ex-VVD)

Kamerlid Johan Houwers verliet in juli 2013 de Tweede Kamer omdat hij had gefraudeerd met zijn hypotheek. Maar nadat partijgenoot Mark Verheijen de fractie werd uitgezet omdat hij op zijn beurt had gesjoemeld met declaraties, was Houwers de eerste die aanspraak mocht maken op de vrijgekomen zetel. Houwers keerde op 19 maart 2015 terug in de Kamer, tot woede van de VVD die hem direct royeerde als lid. Sindsdien is hij partijloos Kamerlid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog nooit zoveel Kamerfracties door deze afsplitsers
Sluiten