Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 25 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Nog een pluimveebedrijf getroffen door vogelgriep

Bij een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude is zondag vogelgriep vastgesteld. Het gaat om het type H5. De 28.500 kippen van het bedrijf worden afgemaakt, meldde het ministerie van Economische Zaken. De 30.000 kippen van een pluimveebedrijf op een kilometer afstand van het eerste bedrijf worden eveneens preventief geruimd.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Zoeterwoude. Dat verbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Reeks besmettingen

Een pluimveebedrijf op zo’n drie kilometer afstand van het besmette bedrijf wordt nog nader onderzocht op vogelgriep. Sinds de uitbraak van de vogelgriep zijn in Nederland negen bedrijven met eenden en kippen besmet en geruimd.

1 december: Biddinghuizen

In een eendenfokkerij in Biddinghuizen wordt het virus aangetroffen. Alle 16.000 eenden worden geruimd. Het bedrijf ligt vlakbij een bedrijf waar vier dagen eerder vogelgriep wordt ontdekt. In totaal worden er in Biddinghuizen 190.000 stuks pluimvee geruimd, verdeeld over vier bedrijven.

7 december: Texel

Op het waddeneiland Texel grijpt de vogelgriep snel om zich heen. In totaal sterven er 500 vogels, met name dieren die in het wild leven.

17 december: Kamperveen

In een bedrijf met zogenoemde ‘vleeseenden’ in het Gelderse Kamperveen wordt de vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf, met 14.000 eenden, wordt geruimd. Een nabijgelegen bedrijf met 40.000 kippen wordt ook geruimd.

18 december: Hiaure

Ook in Friesland wordt vogelgriep vastgesteld. In het dorp Hiaure wordt een boerderij met leghennen door het virus getroffen. Alle 28.500 dieren worden geruimd.

19 december: Boven-Leeuwen

Maar liefst 300.000 kippen worden er geruimd in de omgeving van het Gelderse Boven-Leeuwen, nadat er bij een pluimveebedrijf vogelgriep wordt vastgesteld. In totaal worden er in een dag vier bedrijven geruimd.

23 december: Rhenen

Bij een houder van hobbykippen in het Gelderse Rhenen moeten 5 kippen en 15 eenden worden gedood, nadat ook daar het virus wordt vastgesteld.

25 december: Zoeterwoude

Op eerste kerstdag wordt ook Zoeteroude getroffen door de vogelgriep.

Oorzaak

De vogelgriep grijpt de laatste weken opvallend snel om zich heen. Reden hiervoor is de manier van besmetting: het pluimvee loopt het virus op door trekvogels, die het virus snel verspreiden over het hele land. Het virus duikt met name op in dunbevolkte gebieden met veel water.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nog een pluimveebedrijf getroffen door vogelgriep
Sluiten