Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 dec 2016 / 10:42 uur

Nieuwjaarsborrel jachtterrein om zoen te scoren

De nieuwjaarsborrels komen er weer aan. Voor de ene collega een gruwel, voor de ander een uitgelezen kans om een zoen van die ene aantrekkelijke collega te scoren. Een op de vijf werknemers ziet het als een waar jachtterrein. Een kwart slaat deze ‘verplichte’ borrel liever over.

Ruim een vierde van de werknemers heeft weleens een smoesje bedacht om de nieuwjaarsbijeenkomst over te slaan. Veelgenoemde excuses zijn ziektes of huis- en tandartsbezoeken, blijkt uit het onderzoek van MWM2 in opdracht van Tempo-Team.

Jachtterrein

Het merendeel (56 procent) vindt kussen met collega’s vervelend of ongemakkelijk. Vrouwen voelen zich ongemakkelijker dan mannen. Toch maken evenzoveel vrouwen als mannen hier ook graag hun jachtterrein van. ,,Een criterium om wel of niet te kussen is of de collega een ‘lekker ding’ is of niet”, aldus de onderzoekers.

‘Rituele dans’

Gonnie Klein Rouweler, image consultant en etiquette-expert, zei eerder tegen Metro dat steeds meer mensen „een rituele dans” uitvoeren om te voorkomen dat ze gezoend worden. „Ik pleit voor een handdruk en een oprechte wens en niet dat gefrutsel met drie zoenen”, zegt Klein Rouweler. „Als iemand je bijna dwingt om te zoenen, leidt dat af van de boodschap die je wilt overbrengen.”

Afstand houden dus is het credo. Want als je eenmaal één iemand zoent, kun je niet meer terug. „Om scheve gezichten te voorkomen, kun je geen onderscheid maken. Dan moet je ze allemaal af gaan.” Bijna 40 procent zegt inderdaad niet zelf te kunnen kiezen wie ze begroeten.

Knuffelen

Een hand is voor het overgrote deel het veiligst om elkaar een voorspoedig nieuwjaar te wensen. De meeste werknemers voelen zich evenals bij zoenen ook ongemakkelijk bij omarmen. 60 procent vindt knuffelen met collega’s vervelend.

Desondanks zegt ruim de helft de nieuwjaarsbijeenkomst wel gezellig te vinden. Een op de tien noemt het tijdsverspilling of zien het als een verplicht nummer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwjaarsborrel jachtterrein om zoen te scoren
Sluiten