Rens Oving
Rens Oving Nieuws 1 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse jongeren zijn braveriken

Ze zeggen allemaal ja tegen MDMA, zuipen zich de ene na de andere coma en schoppen rotzooi op straat. Wie niet beter weet, zou denken dat de jeugd van tegenwoordig opgroeit voor galg en rad.

Voor de argeloze buitenstaander lijkt dat misschien zo, maar daar klopt weinig van. Volgens de Landelijke Jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bestaat de huidige generatie Nederlandse pubers en jongvolwassen vooral uit een hele grote groep braveriken met een hartje van goud.

Minder roken, minder drinken, minder criminaliteit en harder leren, studeren en werken. Jongeren zijn zich in vergelijking met 2005 en stuk keuriger gaan gedragen. Stiekem lijken ze zelfs een tikkeltje saai.

Drank en drugs

Het goede nieuws zit vooral in het dalend aantal jongeren dat rookt, drinkt en drugs gebruikt. Vooral roken is heel hard aan het dalen. 13 procent van de scholieren rookt weleens. Maar het aandeel scholieren dat ooit een sigaret opstak, is gedaald naar 23 procent. Het aantal jongeren dat dagelijks rookt is ondertussen gehalveerd.

Jongvolwassenen, 18 tot 25 jaar, zijn meer verknocht aan hun sigaretten. Een op de vijf steekt er iedere dag wel eentje op.

Ook blowen en drinken verliezen terrein. Scholieren drinken minder. Meer dan de helft van de jongeren tot en met 16 jaar heeft ooit alcohol gedronken. Alleen ecstasy blijft onder scholieren stabiel schommelen op 2 procent. Onder 10 procent van de twintigers is het een drug die regelmatig gebruikt wordt.

Leren en werken

Terwijl het gebruik van drank en drugs afneemt, stijgen de prestaties op school. De meerderheid van de scholieren zit op het vmbo, maar hun aandeel neemt af. Van de derdeklassers zit 54 procent op het vmbo, dat was 10 jaar geleden nog 57 procent.

Omdat het economisch weer wat beter gaat, hebben ook veel jongeren weer werk. Vier op de vijf jongeren die geen onderwijs meer volgen hebben een baan. Dat is nog wel minder dan in 2008, vlak voor de crisis uitbrak. Maar het zijn toch hoopgevende cijfers. Zeker omdat het aantal jongeren met een uitkering ook hard daalt.

Thuis wonen

Misschien komt het omdat ze zich zo keurig gedragen, maar ook met papa en mama kunnen jongeren het steeds beter vinden. 40 procent van de 18- tot 30-jarigen woont nog thuis. Vooral jongemannen bevalt het wel bij hotel mama. Van de 24-jarigen mannen woont 40 procent bij de ouders.

Crimineel

Terwijl ze veilig thuis zitten, komen jongeren ook veel minder in aanraking met criminaliteit. Een kwart van de jongeren maakte ooit geweld, vandalisme of diefstal mee. Dat was 10 jaar geleden 40 procent.

Crimineel gedrag verliest onder jongeren ook aan populariteit. Het aantal jongeren dat verdacht werd van een misdrijf is tussen 2007 en 2015 gehalveerd.

Alleen cybercrime, diefstal en fraude op internet, is een probleem dat onder jongeren niet daalt. Vooral pesten en hacken zijn problemen waar jongeren online mee kampen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlandse jongeren zijn braveriken
Sluiten