Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 dec 2016 / 09:30 uur

Nederlanders zonder eten vast op schip bij Gibraltar

Frances Lewis is ten einde raad. De van oorsprong Schotse, maar tegenwoordig woonachtig in Barendrecht, moet het al weken stellen zonder haar kinderen. Deze liggen met hun schip voor de kust van Gibraltar, maar mogen er niet af. En die situatie duurt nu al bijna twee maanden.

De bemanning van het schip MS Pioneer mag het schip niet verlaten, omdat de rederij failliet is gegaan. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Zo is het eten bijna op, net zoals het water en ook qua hygiëne is het behelpen. Het afval hoopt zich op en normaal douchen zit er sinds een week ook niet meer in.

Machteloos

„Ik ben er erg boos, verdrietig en emotioneel door. Ik voel me gewoon machteloos. Het zijn wel mensen, je hebt het hier niet over poppetjes”, vertelt de bezorgde Lewis aan het Algemeen Dagblad. „Als er geen actie wordt ondernomen, knapt er binnenkort iets. Misschien springt er dan wel iemand over boord.”

De kinderen van Lewis hebben het schip MS Pioneer, maar varen in opdracht van rederij Flinter. Deze ging onlangs failliet. Hoewel er een overname heeft plaatsgevonden, is de bemanning op het schip nog altijd niet afgelost. Bovendien stamt het laatste salaris van de crew uit september.

Pepernoten en chocoladeletters

„Toen de rederij me vroeg hoe ze het leed wat konden verzachten heb ik dan ook gezegd: stuur ze pepernoten en chocoladeletters. Maar eigenlijk wil ik natuurlijk zeggen: eraf met die mensen!”, zegt Lewis. „Ik heb een keer tegen mijn zoon gezegd: stap maar in die overboordboot en vaar gewoon weg. Maar dan raak je natuurlijk nog verder van huis. Ik blijf strijden voor een oplossing. Don’t mess with the Scottish!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlanders zonder eten vast op schip bij Gibraltar
Sluiten