Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 21 dec 2016

Moslima bekogeld met stenen na ‘fijne feestdagen’

In Australië is een moslima met een fles en stenen bekogeld, omdat ze geen ‘vrolijk kerstfeest’ terug wilde zeggen tegen een man, maar het liever bij ‘fijne feestdagen’ hield toen ze een winkel in Perth verliet. De man pakte een fles en gooide die naar de 33-jarige vrouw. Later bekogelde hij haar ook nog eens met stenen en trok hij haar hoofddoek van haar hoofd om die ergens verderop weg te gooien.

Dat meldt het Islamophobia Register Australia. De politie onderzoekt het voorval en is op zoek naar een man met lichte huidskleur. Het slachtoffer wil anoniem blijven en deed zonder haar naam prijs te geven haar verhaal tegenover The Sydney Morning Herald.

„Toen ik het winkelcentrum in liep, riep een man ‘vrolijk kerstfeest’. Ik draaide me om en zei ‘voor jou ook fijne feestdagen’. Toen begon hij te schreeuwen: ‘Nee, vrolijk kerstfeest!’ Toen ik oké zei, schold hij me uit voor fucking moslim. Ik vroeg wat hij zei en zag hem vervolgens naar een fles grijpen. Ik draaide me snel om en voelde de fles op mijn schouder kapot slaan. Als ik me niet had omgedraaid, zou mijn gezicht nu open liggen.”

Ze belde vervolgens het Australische alarmnummer. „Ik schreeuwde over de telefoon, want ik dacht dat die gozer me zou vermoorden. Ik rende naar buiten tegen het verkeer in, want hij dreigde me in mijn gezicht te slaan. In het verleden ben ik vaker gediscrimineerd vanwege mijn geloof, maar dit was verreweg het ernstigste geval.”

Verboden

In aanloop naar de kerstdagen is er over de hele wereld veel te doen om het wel of niet vieren van het christelijke feest. Zo verboden Turkse autoriteiten de kerstviering op een Duitse school in Istanbul.

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump riep al snel na zijn verkiezing dat er een eind moet komen aan de oorlog tegen kerst, zoals hij dat zelf noemt. Hij vindt ‘happy holidays’ te politiek correct. Dus zei hij tijdens een bijeenkomst met aanhangers van zijn partij: „Vrolijk kerstfeest, iedereen, vrolijk kerstfeest! Ja, toch? We gaan weer ‘vrolijk kerstfeest’ zeggen. Al die warenhuizen hebben kerstballen, rode muren en sneeuw. Maar er staat nergens ‘vrolijk kerstfeest’. Ik denk dat ze het weer gaan ophangen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moslima bekogeld met stenen na ‘fijne feestdagen’
Sluiten