Metro
Metro Nieuws 9 dec 2016 / 15:18 uur

Mogelijk Amerikaanse controleposten op Schiphol

Nederland gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over Amerikaanse controles op Schiphol. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Amerikaanse controles op de Amsterdamse luchthaven zouden lange rijen op vliegvelden in de VS moeten tegengaan.

Rutte zei dat dit soort controles door Amerikaanse douaniers, ook bekend als preclearance, goed zouden zijn voor de Nederlandse economie en Schiphol aantrekkelijker maken. In andere landen, waaronder Ierland en Canada, worden al grens- en douanecontroles uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen.

Uren in de rij voorbij

Een dergelijk verdrag klinkt simpel, maar dat is het niet, benadrukte de premier. Hij verwacht dan ook dat de onderhandelingen een tot twee jaar gaan duren. Eenmaal aangekomen in de VS hebben de controles voordelen voor reizigers, omdat ze niet uren in de rij hoeven te staan, maar snel kunnen doorlopen. Ook voor het goederenvervoer zouden de controles volgens Rutte voordelen opleveren.

Nederlands grondgebied

Het is nog niet duidelijk of Amerikaanse agenten die op Schiphol gaan controleren wapens mogen dragen en of ze immuniteit van rechtsvervolging zouden krijgen. Rutte wilde niet op deze zaken vooruit lopen, want die maken deel uit van de onderhandelingen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukte wel dat als een gebied op Schiphol wordt aangewezen voor preclearance, dat wel gewoon van Nederland blijft.

De VS vroeg eerder dit jaar al aan de Nederlandse regering om preclearance-faciliteiten op te zetten op Nederlandse luchthavens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mogelijk Amerikaanse controleposten op Schiphol
Sluiten