Steven Musch
Steven Musch Nieuws 20 dec 2016 / 08:36 uur

Fotograaf legt moordaanslag op ambassadeur vast

Het had een routineklus moeten zijn. Fotograaf Burhan Ozbilici van persbureau Associated Press was aanwezig bij de opening van een expositie over Rusland in Ankara om foto’s te maken, toen de Russische ambassadeur plotseling in zijn rug werd geschoten. In plaats van zijn camera weg te leggen, bleef hij gewoon doorgaan met zijn werk. Zijn indringende foto’s gingen direct viral op sociale media.

„De geweerschoten, ten minste acht, klonken luid in de kunstgalerie. Er brak paniek uit. Mensen schreeuwden, verborgen zich achter kolommen en onder tafels en lagen op de vloer. Ik was bang en in de war, maar vond gedeeltelijke dekking achter een muur en deed mijn werk: het nemen van foto’s”, schrijft hij in een blog van AP.

‘Het duurde even voordat ik het begreep’

Toen fotograaf Ozbilici aankwam bij de galerie waren de speeches al begonnen. De Russische ambassadeur Andrej Karlov was aan de beurt, dus kwam Ozbilici dichter bij om hem te fotograferen. Naar eigen zeggen, omdat de foto’s goed van pas zouden kunnen komen bij verhalen over de relatie tussen Turkije en Rusland.

Toen werd er geschoten. „Ik zag geen bloed dus ik dacht dat hij in zijn rug was geschoten. Het duurde een paar seconden voordat ik begreep wat er was gebeurd. Een man werd vlak voor mijn neus doodgeschoten."

Vervolgens dacht hij: „Ik ben hier. Zelfs als ik geraakt wordt, gewond raak of gedood – ik ben journalist. Ik moet mijn werk doen. Ik had kunnen weglopen zonder enige foto’s. Maar dan zou ik geen goed antwoord hebben als mensen mij later zouden vragen: ‘Waarom heb je geen foto’s genomen’."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fotograaf legt moordaanslag op ambassadeur vast
Sluiten