Metro
Metro Nieuws 6 dec 2016 / 13:05 uur

Merkel pleit voor boerkaverbod in Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gepleit voor een boerkaverbod in Duitsland. Verder liet ze optekenen dat de vluchtelingencrisis zich nooit meer mag herhalen. Merkel deed die uitspraken tijdens het partijcongres van haar christendemocratische CDU.

Volledige bedekking verbieden

„De sluier die het gezicht geheel bedekt moet worden verboden op plekken waar dat juridisch mogelijk is”, zei Merkel tegen afgevaardigden in het Duitse Essen, die reageerden met een applaus.

Merkel, die ook na 2017 bondskanselier wil blijven, werd in 2000 voor het eerst gekozen als leider van het CDU en zal opnieuw de persoon zijn die namens die partij naar het bondskanselierschap zal dingen. Twee jaar geleden had ze de steun van 96,7 procent van de partijleden, maar haar populariteit is afgenomen door de vluchtelingencrisis. In Duitsland arriveerden ongeveer 1 miljoen asielzoekers.

Kritiek op opendeurbeleid

De Duitse werd bekritiseerd om haar besluit om in september 2015 de grenzen te openen. De oppositie wijst dat besluit als oorzaak aan voor de massale seksaanvallen tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen en twee terreuraanvallen door IS-strijders.

Ook binnen haar eigen partij is Merkel onder vuur komen te liggen vanwege haar ‘veel te ruimhartige’ beleid. Dat zou de stroom asielzoekers zo groot hebben gemaakt. Haar uitspraken lijken dan ook een handreiking naar haar eigen partijleden.

Lange tijd heeft Merkel haar besluit verdedigd, maar na een reeks van regionale verkiezingsnederlagen voor het CDU liet de bondskanselier zich dinsdag opeens van een andere kant zien. Merkel blijft volhouden dat Duitsland mensen die bescherming nodig hebben zal blijven ontvangen, maar de asielregels zijn aangescherpt en verschillende landen zijn inmiddels als ‘veilig’ bestempeld. Mensen uit die landen zullen in Duitsland dus geen asiel krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Merkel pleit voor boerkaverbod in Duitsland
Sluiten