Els Anker
Els Anker Nieuws 25 dec 2016 / 12:45 uur

Koning: ‘Boosheid kan geen eindstation zijn’

Koning Willem-Alexander heeft geworsteld met zijn jaarlijkse kersttoespraak. Vanuit Villa Eikenhorst in Wassenaar sprak de koning traditiegetrouw de Nederlandse bevolking toe, maar deze Kerstmis riep volgens hem „tegenstrijdige gevoelens op”. Hij verwees daarbij naar de onzekere tijden waarin we nu leven, een tijd waarin tegenstellingen groter lijken te worden en het extreme het nieuwe normaal lijkt te worden.

„We zouden zo graag willen dat de vredesengel zijn vleugels over de wereld uitspreidt. We zouden ons zo graag geborgen weten. Maar tegelijkertijd is er veel dat ons ongerust maakt en ons een gevoel van dreiging en machteloosheid geeft. Tegenstellingen in de wereld lijken groter te worden. En dat heeft zijn weerslag op ons leven hier.”

Eindstation

Het staatshoofd verwees naar de terreur in Europa en elders. Volgens de koning kan het vieren van Kerstmis confronterend zijn en ons aan het denken zetten. „Dicht bij de plek waar de kribbe stond, heersen nu angst en geweld. Onvoorstelbaar zijn de ontberingen die gewone mensen – onder wie veel kleine kinderen – in Syrië, maar ook in andere landen moeten lijden. Geweld kan ook vlakbij komen. Terroristische aanslagen – zoals deze week nog in Berlijn – hebben dit jaar vele families in rouw gedompeld.”

In onzekere tijden zijn angst en woede volgens Willem-Alexander begrijpelijke emoties. De koning benadrukt dat boosheid echter geen eindstation kan zijn. „De vrede waarnaar we zo verlangen, komt niet dichterbij als mensen afhaken en zich ingraven. Vrede begint met het beschermen van wat we delen en het aanwenden van alle positieve krachten.”

Rooskleurig

Willem-Alexander stelde verder dat mensen die twijfelen over de toekomst, het verleden vaak idealiseren. Toch is de werkelijkheid minder rooskleurig, zei hij. „Veel zaken waarover we nu zoveel zorgen maken, zijn bij nadere beschouwing minder ernstig dan we soms denken”, aldus Willem-Alexander. „Vrijheid heeft ruimte nodig. Ruimte om te leven, te bewegen, te denken en te debatteren zonder angst. Ruimte om van elkaar te verschillen. Die vrijheid hoort bij ons en is sterker dan welke terreurdaad ook.”

De koning riep Nederlanders vorig jaar op het leven niet door angst te laten domineren. „Sommige voelen zich in deze tijden in de steek gelaten en onvoldoende gehoord", stelde Willem-Alexander destijds. Hij eindigde zijn kersttoespraak door iedereen een gezegend kerstfeest toe te wensen.

Urbi et Orbi

Ook paus Franciscus hield zondag zijn jaarlijkse kersttoespraak, waarin hij opriep tot wereldwijde vrede. Alleen dan is er kans op een welvarender toekomst voor iedereen.”, zei het hoofd van de katholieke kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

„Vrede voor de mannen en vrouwen in het gemartelde Syrië, waar te veel bloed heeft gevloeid’’, zei de paus. „Vrede voor degenen die dierbaren hebben verloren door wrede terroristen die dood en verderf hebben gezaaid in veel steden en landen.’’ De paus sloot zijn kersttoespraak zoals gebruikelijk af met de zegen ,,zalig kerstfeest” en de zegen Urbi et Orbi (voor de stad en voor het land),

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Koning: ‘Boosheid kan geen eindstation zijn’
Sluiten