Metro
Metro Nieuws 22 dec 2016 / 08:56 uur

Klopjacht op Anis Amri: wie is hij?

De klopjacht op de Tunesische man die wordt verdacht van het plegen van een terroristische aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is nog altijd gaande. Wie is de 24-jarige Anis Amri?

Misdadig verleden Anis Amri

De hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn blijkt al langere tijd onder toezicht te hebben gestaan. Hij werd verdacht van het plannen van een overval, maar wegens gebrek aan bewijs werd hij niet opgepakt. Wel blijkt dat Amri in het verleden al meerdere misdaden pleegde.

Amri werd tussen maart en september van dit jaar in de gaten gehouden op verdenking van het plannen van een gewapende overval. Uiteindelijk werd de surveillance afgeblazen, omdat uiteindelijk niet meer bewijs werd gevonden dan een drugsdeal in een park en een vechtpartij in een bar in de Duitse hoofdstad. Daarna verscheen Amri niet meer op zijn reguliere trefpunten in Berlijn.

In september van dit jaar zouden de veiligheidsdiensten informatie over Amri hebben gedeeld met de Duitse antiterreureenheid. Volgens Suddeutsche Zeitung was onder meer bekend dat de verdachte zich bevond binnen de kring van de islamitische prediker Ahmad Abdelazziz A, ook bekend als Abu Walaa, die in november werd gearresteerd.

Tunesië, Italie en Duitsland

Amri verliet Tunesië zo’n zeven jaar geleden. Voor Amri naar Duitsland trok zat hij vier jaar vast in Italie wegens brandstichting op een school. Bovendien werd hij in Tunesië, waar hij op 22 december 1992 werd geboren in Oueslatia, al bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor diefstal met geweld. The New York Times meldde donderdag hij ook in beeld was bij de Amerikaanse inlichtingendiensten, omdat hij op internet had gezocht naar handleidingen voor het maken van explosieven.

Bovendien zou Amri volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten minstens een keer contact hebben gehad met terreurgroep IS. Hij stond in de VS dan ook op de ‘no-fly list’.

De broer van de verdachte reageerde geschokt op het nieuws dat zijn familielid in verband wordt gebracht met de aanslag: ,,Ik kan niet geloven dat hij deze misdaad heeft begaan”, verklaarde Abdelkader Amri tegenover AFP. ,,Als hij schuldig is, verdient hij elke veroordeling.”

De Duitse krant Die Welt meldde woensdag dat Amri in 2010 in Tunesië een vrachtwagen had gestolen. Hij werd daarvoor tot een celstraf veroordeeld. Een jaar later, in januari 2011 kort na de val van de Tunesische dictator Ben Ali, week hij uit naar Italië.

Klopjacht op Amri

De grote vraag is echter waar Amri zich bevindt. De Duitse autoriteiten voeren een klopjacht op de verdachte en hebben een beloning van 100.000 euro beloofd voor informatie die tot zijn arrestatie leidt. De politie heeft mensen gewaarschuwd dat Amri gewapend en gevaarlijk kan zijn. Donderdagochtend doorzocht de politie een asielzoekerscentrum in Emmerik, vlak over de grens bij Nijmegen. Dat onderzoek, waar zo’n honderd politiemensen en speciale eenheden aan meededen, duurde een uur.

Vluchtelingenopvang in Emmerik. Volgens regionale media heeft de Tunesiër die wordt verdacht van de aanslag in Berlijn daar mogelijk gewoond. Foto: anp

Woensdag werd al bekend dat Anis Amri zich mogelijk ophield in Noordrijn-Westfalen, waar hij voor de aanslag kort verbleef. In juni 2016 hebben de Duitse autoriteiten de asielaanvraag van de verdachte afgewezen. Hij kon niet direct worden uitgezet, omdat hij geen geldige identiteitspapieren had. De Tunesische documenten die nodig zijn om de man uit te zetten, zijn pas twee dagen na de aanslag in handen van de Duitse autoriteiten gekomen. In de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, waren documenten te vinden van de uitgestelde uitzetting van Amri.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Klopjacht op Anis Amri: wie is hij?
Sluiten