Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 22 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Kan ‘t gevloek en getier op internet worden gestopt?

Op internet ben je tegenwoordig al heel snel een eikel, kansloze kneus of stakker. En dat zijn dan nog de ‘nette’ bewoordingen waarmee mensen je duidelijk willen maken dat ze het niet met je eens zijn, of dat je in hun ogen een foutje hebt gemaakt.

„Mensen worden steeds harder op internet”, zegt Cilesta van Doorn. Zij is directeur marketing, merk en communicatie van Tele2 en vindt het doodzonde dat er zoveel data wordt verspild met negativiteit.

Respectloos

Daarom start haar bedrijf een campagne om vrede op internet te brengen. „Het internet is ongelooflijk gaaf, maar mensen zijn er soms ook onterecht respectloos tegen elkaar. Als je naast ze zou zitten, zouden ze dergelijke dingen nooit zeggen, maar op Twitter of Facebook gaan ze helemaal los.”

Ook bij Metro maken we dagelijks mee dat mensen grof verbaal geweld inzetten om aan te tonen dat ze het met een bepaald artikel niet eens zijn. Vaak zelfs overduidelijk zonder dat het artikel ook daadwerkelijk is gelezen.

Uitgescholden

Van Doorn kent ook dergelijke verhalen van haar medewerkers op het callcenter. Ook die worden voor van alles en nog wat uitgescholden. „Dat kan toch niet waar zijn”, zegt zij. „Wij willen altijd iedereen helpen met een probleem, maar worden wel graag met respect behandeld. „Ik heb zoiets van ’doe normaal, wees lief en als dat niet lukt, hou dan liever je mond’. Mensen moeten gaan nadenken voordat ze iets lelijks op internet zeggen.”

De campagne roept mensen op om liever tegen elkaar te zijn. „Dat kan deze wereld wel gebruiken”, zegt de vrouw die onlangs namens haar bedrijf de Loden Leeuw voor meest irritante reclame in ontvangst mocht nemen.

Woest

„Prima!”, vond ze dat. „Geen enkel probleem. Natuurlijk mogen mensen het irritant vinden. Het is echt een uitgesproken campagne die opvalt, heel veel mensen vinden hem heel leuk en sommigen niet. Maar er was zelfs iemand die echt woest werd en riep dat ze door die reclame geen abonnement meer bij ons zou willen. Dat is toch gek…”

Van Doorn kan echt boos worden als ze over het onderwerp praat. „Het is toch raar dat mensen de behoefte voelen om iets af te zeiken waar iemand zijn ziel en zaligheid in heeft gelegd. Vind je de muziek niet mooi? Dan koop je het album toch niet. Maar waar komt de behoefte vandaan om de maker ervan een domme mongool te noemen? Doe gewoon normaal joh!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kan ‘t gevloek en getier op internet worden gestopt?
Sluiten