Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 22 dec 2016

Je euro veilig aan daklozen schenken met de ‘pinjas’

Mensen hebben minder kleingeld op zak dan vroeger. Dat merken bijvoorbeeld collectanten, maar ook daklozen komt het slecht uit. Een Amsterdams reclamebureau ontwierp de pinjas in de hoop de laatstgenoemde groep een helpende hand te bieden. Dit meldt Het Parool.

Niet alleen om het probleem ‘geen kleingeld’ aan te pakken, maar ook om de gulle gever ervan te verzekeren dat het geld goed besteed wordt. De pinjas van reclamebureau N = 5 werkt als volgt: op borsthoogte van de jas zit een vak met daarin een mobiele telefoon en een beveiligde paslezer weggewerkt.

Dankzij deze speciale winterjas, met daarin een mobiel pinapparaatje, is het mogelijk om 1 euro over te maken aan een…

Gepostet von Het Parool am Mittwoch, 21. Dezember 2016

De persoon die geld aan de dakloze wil geven, houdt simpelweg zijn pinpas voor de lezer en er wordt automatisch een euro van zijn rekening afgeschreven. Dit wordt bevestigd met een betaalspecificatie, vergezeld van een bedankje dat de dakloze eigenhandig heeft opgesteld.

Daklozenopvang

Het geld dat de dakloze ophaalt, kan worden besteed aan een warme slaapplek in een opvang, die in sommige gevallen geld kost. Maar tevens zou mogelijk gemaakt moeten worden dat daklozen kunnen sparen, zodat ze op de lange termijn meer kunnen doen met het geld. Het is in ieder geval de bedoeling dat de bankrekeningen beheerd gaan worden door de daklozenopvang.

Naast het probleem dat mensen minder cash in hun portemonnee hebben zitten, ondervangt de pinjas het vooroordeel dat daklozen hun geschonken geld niet goed besteden. Over de vraag of je een dakloze geld moet geven, blijven de meningen verschillen. Met de pinjas weet je als schenker in ieder geval dat je euro goed besteed wordt. De jas gaat nu eerst op proef in Amsterdam.

Het aantal daklozen in Nederland nam de afgelopen jaren flink toe. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar zo’n 31.000 Nederlanders geen vaste woon- of verblijfplaats hadden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Je euro veilig aan daklozen schenken met de ‘pinjas’
Sluiten