Metro
Metro Nieuws 25 dec 2016 / 09:10 uur

Israël stopt betaling VN na resolutie nederzettingen

Israël stopt ermee te betalen voor instellingen van de Verenigde Naties. Dit heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zaterdag laten weten als reactie op een VN-resolutie over de noodzaak de kolonisatie van door Israël bezet Palestijns land te stoppen. Dit meldt de Jerusalem Post.

De VN hameren erop dat de voortdurende kolonisatie in strijd met het internationaal recht is en vrede op basis van een Israëlische en een Palestijnse staat onmogelijk maakt. Volgens de Veiligheidsraad moet Israël ermee stoppen. In de raad wordt Israël al heel lang de hand boven het hoofd gehouden door het veto van permanent lid Verenigde Staten. Maar vrijdag onthielden de VS zich van stemming.

Obama

Dat was volgens Netanyahu „een slinkse anti-Israëlische manoeuvre van de regering van Barack Obama”. Obama en Netanyahu hebben nooit goed met elkaar overweg gekund en Netanyahu ziet in het plotseling wegvallen van de steun van de VS een wraakactie van Obama die 20 januari aftreedt.

Trump

Er bestaat al jaren onenigheid over de joodse nederzettingen op Palestijns grondgebied. De dorpen zijn illegaal gebouwd door joodse kolonisten, die van mening zijn dat de grond geschiedkundig gezien aan hen toekomt. Meerdere internationale verdragen hebben de bouw van nederzettingen verboden, maar Israël heeft de roep tot ontruimen vaak genegeerd.

De Israëlische premier krijgt wel steun van de nieuwe president van Amerika, Donald Trump. Die noemt de resolutie een „groot verlies” voor Israël, en een bedreiging voor de vredesonderhandelingen tussen het land en de Palestijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Israël stopt betaling VN na resolutie nederzettingen
Sluiten