Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 13 dec 2016

Ineens zijn we van crisis in goednieuwsshow beland

Lang niet iedereen zal het zo ervaren, maar Nederland is regelrecht vanuit de crisis in een goednieuwsshow beland.

De werkgelegenheid neemt toe en de economie groeit naar het niveau van voor 2008, het jaar dat de crisis uitbrak.

De bron van al het goede nieuws is het Centraal Planbureau. Dat instituut maakt al sinds 1945 economische beleidsanalyses en is daarmee de thermometer voor de financiële gezondheid van ons land.

Hoewel er echt nog talloze mensen zijn die ieder dubbeltje moeten omdraaien, staat Nederland er financieel een stuk beter voor dan enkele maanden geleden nog werd gedacht.

Geld uitgeven

Dat komt voor een groot deel doordat veel mensen loonsverhoging gaan krijgen en dat geld naar verwachting gaan uitgeven. De koopkracht groeit en als mensen meer gaan shoppen, uit eten gaan en op een andere manier hun geld uitgeven, is dat goed voor de economie.

Ook vanuit de arbeidsmarkt klinken jubelende geluiden. Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2017 verder oploopt met 5 procent, zo maakt de ManpowerGroup bekend.

Huizenmarkt

Vooral in de bouw kan men aan de slag. Dat is vooral te danken aan de huizenmarkt. Mensen willen weer woningen kopen en die moeten natuurlijk wel worden gebouwd. En waar werkgevers in de sector lange tijd wat huiverig waren, geloven ze nu wel dat de situatie nog even zo blijft en durven ze weer mensen aan te nemen.

Waar de bouw het afgelopen kwartaal nog op een werkgelegenheidscijfers van -4 procent kon rekenen, is dit nu toegenomen naar +11. „Dit is de meest positieve voorspelling voor de bouwsector sinds 2008”, aldus José Brenninkmeijer, commercieel en operationeel directeur van ManpowerGroup Nederland.

Brexit

In alle regio’s neemt de werkgelegenheid toe, maar vooral in het oosten kan men de handen uit de mouwen steken. Daar stijgt de werkgelegenheid naar verwachting met 8 procent.

Ook in het buitenland trekt de arbeidsmarkt aan. In de Verenigde Staten zelfs met 16 procent en in Engeland laten de negatieve gevolgen van de Brexit voorlopig nog op zich wachten. Daar kent de werkgelegenheid een groei van 2 procent.

Waar was jij toen je hoorde dat het overheidstekort was weggewerkt?Dat is een vraag die je over 10 jaar niet zal…

Gepostet von Mark Rutte am Dienstag, 13. Dezember 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ineens zijn we van crisis in goednieuwsshow beland
Sluiten