Steven Musch
Steven Musch Nieuws 14 dec 2016 / 20:25 uur

In vier jaar 200 schietpartijen op scholen in VS

In minder dan vier jaar tijd hebben er op scholen in de Verenigde Staten meer dan 200 schietpartijen plaatsgevonden. Dat zijn bijna vier schietpartijen op een school per week. Daarbij zijn 63 mensen om het leven gekomen en 156 mensen gewond geraakt, blijkt uit gegevens van de organisatie Everytown for Gun Safety.

De organisatie heeft het aantal schietincidenten op scholen bijgehouden vanaf januari 2013. Een maand daarvoor vond het bloedbad op de Sandy Hook-basisschool in Newtown, Connecticut, plaats. Daarbij werden op 14 december 2012 26 mensen doodgeschoten, onder wie 20 kinderen. Daarna schoot de dader zichzelf neer, en later werd ook zijn eigen moeder dood aangetroffen.

Pro-wapenagenda Trump

Na het bloedbad werd door veel mensen verwacht dat er strengere wapenwetten ingevoerd zouden worden. Obama heeft daar ook zijn best voor gedaan, maar werd steeds dwarsgezeten door de Senaat. De wapenwetten verschillen in de VS per staat, maar op federaal niveau is het vooralsnog niet gelukt om strengere wetten door te voeren. Dat lijkt met de komst van Trump ook niet snel te gaan veranderen.

„Veiligheidsoefeningen voor schietincidenten zijn standaard geworden op scholen”, aldus Shannon Watts, oprichter van Moms Demand Action for Gun Sense in America, onderdeel van Everytown for Gun Safety. „Ondertussen pushen de extremistische leiders van de NRA (National Rifle Association) en de presidentskandidaat die zij hebben gesteund – Donald Trump – een ‘wapens overal’-agenda erdoorheen, waardoor er wapens op onze scholen terechtkomen.”

Video om bewustwording te creëren

De National Rifle Association heeft veel invloed op de politiek in Amerika en weet strengere wapenwetgeving tot nu toe steeds tegen te houden. Het wapengeweld in de VS blijft daardoor een onverminderd groot probleem.

Onlangs ging er een video viral van de non-profitorganisatie Sandy Hook Promise, om mensen bewuster te maken van wapengeweld in de VS. De video werd door miljoenen mensen bekeken en massaal gedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In vier jaar 200 schietpartijen op scholen in VS
Sluiten