Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 11 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

In Duitsland kun je Joden huren

In Duitsland kun je sinds kort iets heel bijzonders doen. Je kunt bij onze oosterburen namelijk een Jood huren. Mocht je willen weten wat voor mensen Joden zijn en wat ze nou eigenlijk geloven, dan kun je er dus gewoon eentje bestellen bij Rent-A-Jew.

Dat klinkt misschien heel vreemd, maar dat blijkt alles mee te vallen. Het project met de controversiële naam is namelijk een initiatief van de European Janusz Korczak Academy. Met het project willen ze de Joodse cultuur onder de aandacht brengen bij niet-Joodse Duitsers.

Gewone mensen

In Duitsland groeide het aantal antisemitische incidenten namelijk met 34 procent ten overstaan van het jaar ervoor. Rent-A-Jew moet ervoor zorgen dat dit wordt teruggedrongen. „De naam is om te provoceren, om het gesprek op gang te brengen”, vertelt Mascha Schmerling van het programma aan Deutsche Welle. „We willen mensen een kans geven in gesprek te gaan met de Joodse gemeenschap. Ze laten zien dat we hele gewone mensen zijn.”

Seminars

„We willen niet gedefinieerd worden door de geschiedenis, niet gezien worden door een Holocaust-lens.” Samen met vijftig andere Joden, worden er seminars georganiseerd en onderwijs gegeven door het hele land. Dat moet de vooroordelen weghalen.

Het werpt al zijn vruchten af, blijkt uit een reactie van de 17-jarige Muhammed. „Ik heb niet alleen veel geleerd over het Jodendom, ik heb ook geleerd dat heel veel dingen die ik over Joden heb gehoord helemaal niet waar zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In Duitsland kun je Joden huren
Sluiten