Rens Oving
Rens Oving Nieuws 8 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Unicef: In Aleppo is geen plek meer veilig

Na weken van vechten in Aleppo is de situatie voor burgers enorm verslechterd. Volgens Unicef is de situatie in de stad slechter dan ooit. Kinderen worden extra hard geraakt door de oorlog.

Hanaa Singer, directeur van Unicef in Syrië, bezocht Aleppo deze week en zag een stad die ten onder gaat. „Zelfs naar Syrische standaarden zijn de recente bombardementen op Aleppo zeer intens.”

Voedsel uitdeling Foto:Unicef/issa

In de afgelopen weken zijn al ruim vijfhonderd burgers om het leven gekomen door de gevechten. Volgens Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten waren onder die doden 81 kinderen. Meer dan 30.000 mensen sloegen op de vlucht voor de bommen.

Trauma

De bombardementen missen hun uitwerking op kleine kinderen niet. In Jibreen, in het westen van de stad, worden kinderen uit het belegerde oosten opgevangen. „De kinderen daar waren blij dat ze eindelijk weer eens buiten konden spelen”, zegt Singer. „Tegelijkertijd misten ze hun vrienden, vaders en oudere broers. De beschietingen en explosies gingen ondertussen onverbiddelijk en oorverdovend door. De kinderen lachten naar me als ik ineenkromp bij de vreselijke oorlogsgeluiden. Het was geen oprechte lach, maar een reactie als gevolg van een volledig verlies van normaliteit. Ook zij waren bang.”

Kinderen in Jibreen. Foto:Unicef/Rzehak

Staakt-het-vuren

„De situatie is snel aan het verslechteren”, zegt Singer. „In Aleppo is geen plek meer veilig. Zelfs naar school gaan is een zaak van leven en dood.” Volgens Unicef zijn dit jaar al meer dan tachtig scholen aangevallen in heel Syrië. Tientallen kinderen vonden daarbij de dood.

De strijd om Aleppo lijkt in de laatste fase te zijn beland. De regeringstroepen van Assad hebben met hulp van Russische luchtsteun veel terrein op de rebellen veroverd. Het oosten van de stad is in feite belegerd en wordt langzaam uitgehongerd. Om burgers de gelegenheid te geven om de belegerde wijken te verlaten, vroegen de rebellen woensdag om een staakt-het-vuren. De Syrische regering was daar niet toe bereid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Unicef: In Aleppo is geen plek meer veilig
Sluiten