Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 22 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

IKEA roept kasten terug na dodelijke ongelukken

IKEA roept 27 miljoen kasten terug in de Verenigde Staten en Canada na de dood van drie kleuters. De kinderen kwamen om het leven toen de kast omviel. IKEA verkoopt het meubel ook in Nederland, maar hier blijft de kast gewoon te koop.

Vastzetten aan de muur

Het gaat om Malm-ladekasten, die om kunnen vallen als kinderen in de kast klimmen. De directeur van IKEA heeft consumenten geadviseerd om de kast weg te halen uit kamers waar kinderen kunnen komen, of de meubels aan de muur vast te zetten. Daarvoor kunnen klanten gratis sets afhalen.

In Nederland wordt volgens IKEA duidelijk gemaakt dat de kast moet worden vastgezet aan de muur, meldt RTV NH. Er zitten onder meer stickers in de lades die daarvoor waarschuwen, en het staat in de beschrijving van de kast. Als het meubel goed aan de muur wordt gezet, kan er geen gevaarlijke situatie ontstaan, zo stelt IKEA Nederland. Buiten Amerika zijn er geen dodelijke ongelukken bekend, stelt de meubelgigant.

Gevaarlijke traphekjes

Het is de derde keer in korte tijd dat IKEA in het nieuws komt met een terugroepactie. Vorige week riep de winkel in Nederland op om niet goed functionerende traphekjes terug te brengen. De hekjes zouden van het slot gaan zonder dat dat de bedoeling was, waardoor kinderen alsnog van de trap vallen. In sommige gevallen zou er letsel zijn ontstaan.

Afgelopen week meldde de winkel bovendien dat er in Nederland chocoladerepen zijn verkocht met daarin sporen van hazelnoten. Dat stond niet op de verpakking, en kan levensgevaarlijk zijn voor mensen die een notenallergie hebben: zij kunnen dan stikken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
IKEA roept kasten terug na dodelijke ongelukken
Sluiten