Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Iet giet oan! Schaatsen op natuurijs is erfgoed

Schaatsen op natuurijs prijkt binnenkort op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het verzoek van schaatsbond KNSB is hiermee ingewilligd. „We zijn supertrots dat schaatsen op natuurijs op de lijst is geplaatst”, zegt KNSB-directeur Theo Fledderus.

Bij veel Nederlanders begint het te kriebelen zodra de eerste berichten over nachtvorst verschijnen en worden de schaatsen dan al snel uit het vet gehaald. „Schaatsen op natuurijs zit zo in het DNA van Nederlanders, dat het in feite al cultureel erfgoed was”, gaat Fledderus verder.

Dat de schaatstraditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed staat, betekent dat de traditie wordt erkend en dat een groep mensen zich actief inzet om die traditie levend te houden en door te geven aan volgende generaties.

Rijke geschiedenis

Schaatsen is een eeuwenoude traditie in Nederland. De oudste ijzeren schaatsen die in Nederland gevonden zijn, dateren van de dertiende eeuw. In eerste instantie ging men het ijs op om makkelijker van A naar B te komen, maar met de jaren werd vermaak de belangrijkste drijfveer.

Fledderus: „Nergens ter wereld wordt zo massaal bezit genomen van het natuurijs als in Nederland. Al eeuwen, en dat zal altijd zo blijven.” De trotse man doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat leren schaatsen wat hem betreft net zo gewoon zou moeten zijn als leren lopen, fietsen en zwemmen.

Er staan inmiddels meer dan honderd Nederlandse tradities op de lijst, zoals het Bloemencorso, Carbidschieten, de Nijmeegse Vierdaagse, Koningsdag en Sinterklaas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Iet giet oan! Schaatsen op natuurijs is erfgoed
Sluiten