Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 29 dec 2016 / 12:04 uur

Honderdduizenden dieren omgekomen door brand in 2016

In 2016 zijn er 201.000 konijnen, runderen, varkens en kippen omgekomen door stalbranden. Een rampjaar voor de dieren, zegt Wakker Dier die de noodklok luidt. „De maatregelen die de overheid heeft bedacht om brandslachtoffers te verminderen zijn absoluut niet voldoende om de dieren te beschermen.”

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zijn simpele maatregelen zoals een brandalarm, sprinklerinstallatie of voldoende bluswater nog steeds niet verplicht, ondanks het advies van experts. ,,Er moet nu ingegrepen worden. In iedere maand die wordt verspild met onderzoek en overleg, vinden mogelijk weer duizenden dieren een gruwelijke dood. We weten wat er moet gebeuren, nu is het tijd om dat ook te gaan doen.”

Veel leed

In 2016 zijn er tot nu toe honderd konijnen, 473 runderen, 14.841 varkens en 186.000 kippen omgekomen door stalbranden. Sinds de overheid in 2011, toen 318.000 dieren omkwamen, maatregelen heeft genomen om het aantal brandslachtoffers te verminderen, is het aantal brandslachtoffers nog niet zo hoog geweest. „Een stalbrand gaat gepaard met veel leed. De dieren raken in paniek en proberen vaak tevergeefs te ontsnappen. Ze stikken of raken bewusteloos door vergiftiging of oververhitting en verbranden vervolgens levend.” De dieren die de brand overleven hebben vaak blaren in hun mond, keel of longen door het inademen van hete rook. Zij worden later meestal alsnog geëuthanaseerd.

Maatregelen

In 2014 is het Bouwbesluit aangepast en moeten stallen met dieren aan extra eisen voldoen. Deze eisen gelden echter niet voor de stallen die daarvoor zijn gebouwd. „De meerderheid van de stallen is nog steeds zeer onveilig: daar is een kip niet beter beveiligd tegen brand dan een wc-rol in een opslagloods.”

Brandbrief

Volgens Wakker Dier schiet het actieplan Stalbranden ernstig tekort. De organisatie heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) hierover donderdag een brandbrief gestuurd. „De staatssecretaris heeft vorige maand gezegd te onderzoeken of een brandalarm verplicht moet worden. Waarom moet er nog maanden over nagedacht worden? Wij vinden dat onbegrijpelijk.” De stalbrand van 28 november bewijst volgens Wakker Dier het nut van een brandalarm. De boer werd gewekt door zijn alarm en kon hierdoor 126.000 kuikens redden.

Eisen

Wakker Dier vindt verder dat alle stallen moeten voldoen aan het nieuwe Bouwbesluit, de centrale ventilatiesystemen verboden of flink veiliger moeten worden en dat iedere stal een brandalarm, sprinklerinstallatie en voldoende bluswater moet hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Honderdduizenden dieren omgekomen door brand in 2016
Sluiten