Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 15 dec 2016 / 20:25 uur

Hitlers geboortehuis wordt gehandicapten-werkplaats

Moest het gesloopt worden? Of mocht de Oostenrijkse eigenaresse het geboortehuis van Hitler in haar bezit houden? Donderdag ging de kogel door de kerk: Pommer wordt onteigent. Het huis krijgt nu een mooie bestemming.

Jarenlang was het pand in Braunau am Inn in het bezit van Gerlinde Pommer. Het huis werd een bedevaartsoord voor neonazi’s. Daar was de overheid het niet mee eens, maar Pommer weigerde het huis te verkopen.

Grote renovatie

Nu de eigenaresse is onteigent, zal ze een vergoeding krijgen, weet ANP. Hoe hoog die zal zijn is nog niet bekend. Het huis zal helemaal gerenoveerd worden, zodat het niet meer herkenbaar is. Er komt daarna een organisatie in die mensen met een verstandelijke beperking helpt.

Maar waarom werd het huis niet helemaal gesloopt? „We hebben dat na een uitvoerig gesprek besloten”, meldde parlementsvoorzitter Josef Pühringer. „Met het besluit hebben we voorkomen dat er bezwaren zouden komen op het slopen van een beladen stuk geschiedenis.”

Hitler werd op 20 april 1889 geboren in het gebouw aan de Salzburger Vorstadt. Hij woonde er twee jaar, daarna verhuisde de familie naar Linz.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hitlers geboortehuis wordt gehandicapten-werkplaats
Sluiten