Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 8 dec 2016 / 15:21 uur

Hakenkruis in prullenbak is toch niet verboden

Edwin Wagensveld, de voorman van protestgroep Pegida, krijgt geen straf voor het tonen van een hakenkruis in een prullenbak bij een demonstratie in Amsterdam, eerder dit jaar. Wagensveld werd opgepakt omdat burgemeester Eberhard van der Laan vooraf had gezegd dat er geen hakenkruizen mochten worden getoond.

Het OM had een boete van 250 euro geëist. Maar de kantonrechter ging daar niet in mee. Het voorschrift van de burgemeester was niet rechtsgeldig, omdat die ging over de inhoud van de demonstratie, zo bepaalde de rechtbank. De burgemeester mag zich daar helemaal niet mee bemoeien.

In de prullenbak

Maar Wagensveld werd niet alleen opgepakt vanwege het voorschrift van de burgemeester. Wie een hakenkruis toont, kan op basis van allerlei wetten, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening of discriminatiewetten, worden opgepakt.

Maar dan moet wel duidelijk zijn dat het nationaal socialistische gedachtegoed wordt uitgedragen. Wagensveld verklaarde eerder dat het hakenkruis in de prullenbak juist aantoont dat Pegida tegen nazi’s is. De rechtbank gaf de Pegidavoorman daarin gelijk: het is voor iedereen duidelijk dat het hakenkruis in de prullenbak wordt gegooid.

Het hakenkruis in de prullenbak is het logo van Pegida. Er worden daar soms ook andere symbolen aan toegevoegd, zoals de vlag van IS, de communistische hamer en sikkel of het logo van de extreemlinkse groep Antifa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hakenkruis in prullenbak is toch niet verboden
Sluiten