Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 30 dec 2016

Goedkope broertjes van grote verzekeraars populair

Nog tot en met zaterdag kunnen consumenten overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De laatste dagen van het jaar is het topdrukte van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe polis.

Verschillende vergelijkingssites noteren forse stijgingen van het aantal overstappers. Zo is bij de onafhankelijke site Poliswijzer.nl maar liefst een toename van 94 procent te zien ten opzichte van vorig jaar.

Vanwege de fors hogere zorgpremies voor 2017 zijn velen op zoek naar een voordeligere polis. En die zijn vaak ook daadwerkelijk te vinden.

Besparen

Met name de goedkopere varianten van de grotere, bekende zorgverzekeraars zijn erg populair. In totaal kiest twee derde van de overstappers voor ZieZo, Anderzorg of Univé. Dat deze polissen zo populair zijn is niet verwonderlijk, omdat het daarmee mogelijk is om binnen hetzelfde concern verzekerd te blijven en toch een paar honderd euro per jaar te besparen.

De vier grootste verzekeraars zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Vrijwel iedereen heeft een zorgverzekering lopen bij een van deze concerns. Dat komt omdat die grote vier ook eigenaar zijn van kleinere, minder bekende en vaak goedkopere partijen.

Alle ziekenhuizen

Nederlanders die op de prijs letten én op een ruime keuzevrijheid in zorgverleners, kiezen veelal voor ZieZo (van Zilveren Kruis), Univé en Anderzorg (van Menzis). Deze verzekeraars hebben namelijk alle ziekenhuizen gecontracteerd en brengen een naar verhouding lage premie in rekening.

Alle vier de grote partijen kiezen ervoor om een goedkope internetverzekeraar in de markt te zetten. Deze internetverzekeraars domineren het lijstje van de meest gekozen verzekeraars via Poliswijzer.nl. De grote verzekeraars verliezen het duidelijk van hun online zusjes.

Zie zo!

Zo wordt CZdirect 7 keer vaker gekozen dan CZ. De verschillen zijn nog groter bij Menzis, met 12 keer zoveel overstappers voor hun voordelige label Anderzorg dan voor Menzis zelf. De verschillen tussen Zilveren Kruis en hun goedkopere variant ZieZo spannen echter de kroon: tegenover één enkele overstapper voor Zilveren Kruis zijn er maar liefst 47 overstappers naar ZieZo.

De grootste verzekeraars van Nederland kiezen er dus voor om met een goedkoop label nieuwe verzekerden te lokken. Van deze strategie kan iedereen profiteren en dat lijkt de trend voor deze overstapperiode.

Lonend

„Binnen hetzelfde concern overstappen loont”, zegt Ben Woldring van Poliswijzer.nl. „De verschillen tussen de verzekeringen qua dekking zijn minimaal, maar de verschillen in de premies zijn juist groot.”

De consumenten hebben dit ook gemerkt en zijn overgestapt naar de online zusjes van de grote zorgverzekeraars. „Door over te stappen worden de premies voor de zorgverzekering ook op scherp gezet. De grote verzekeraars moeten moeite doen om verzekerden vast te houden,” aldus Woldring.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goedkope broertjes van grote verzekeraars populair
Sluiten