Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 8 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Giraf in verdrukking, maar groei in zuiden Afrika

Het gaat niet goed met de giraf: in de afgelopen dertig jaar is het aantal giraffen over de wereld drastisch afgenomen. Het dier wordt nu als ‘kwetsbaar’ aangemerkt, zo blijkt uit cijfers van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

De categorie ‘kwetsbaar’ is een categorie erger dan ‘gevoelig’, maar nog wel een categorie onder ‘bedreigd’.

Aanzienlijk minder giraffen

Waren er in 1985 nog 155.000 exemplaren van ‘s wereld langste zoogdier, in 2015 was dat aantal gedaald naar 97.562. Oorzaken voor de afname zijn verlies van leefgebied, stroperij en burgerlijke onrust in veel delen van Afrika.

BREAKING: New bird species and giraffe under threat, shows IUCN Red List of Threatened Species update….

Gepostet von IUCN am Mittwoch, 7. Dezember 2016

De instandhouding van giraffen kreeg tot nu toe weinig aandacht. De afname van het aantal giraffen viel lange tijd niet op, omdat het dier nog vaak wordt gespot tijdens safari’s. In sommige delen van Afrika, vooral in de zuidelijke delen van het continent, zijn overigens ook populaties die wel groeien.

In de lijst van bedreigde diersoorten van het IUCN staat nochtans vermeld dat de giraffe als ‘kwetsbaar’ diersoort moet worden aangemerkt. „Er zijn grote zorgen over olifanten en neushoorns, giraffen zijn onder de radar gebleven. Maar helaas is het aantal giraffen gekelderd en wij schrokken er best wel van dat hun aantal in zo’n korte tijd zo sterk is afgenomen”, aldus onderzoekers Julian Fennessy van IUCN.

Burgerlijke onrust

Een van de oorzaken is de groei van landbouw en mijnbouw, waardoor stukken leefgebied van de giraf verloren gaan. Maar ook burgerlijke onrust eist zijn tol: „In door oorlog verscheurde delen, zoals in het noorden van Kenia, Somalië en een deel van Ethiopië, zijn giraffen eigenlijk gewoon oorlogsvoer. Het is een groot dier dat veel mensen kan voeden”, stelt Fennesy.

De IUCN onderscheidt negen verschillende subsoorten van de giraf. Van vijf van die subsoorten is de populatie gedaald, bij een soort bleef de populatie gelijk, drie subsoorten maakten zelfs een groei door.

De giraf komt alleen voor in Afrika. Foto: Red List IUCN.

Zuid-Afrika als voorbeeld

Die verschillende uitkomsten hebben vooral te maken met de locatie. In het zuiden van Afrika gaat het namelijk juist goed met de giraf. Dat is vooral te danken aan het management van verschillende wildparken voor toeristen. Zuid-Afrika speelt daarin een leidersrol.

Wetenschappers verwachten dat sommige lokale populaties niet zullen overleven, maar er heerst wel optimisme dat de giraf op lange termijn voor uitsterven kan worden behoed.

Gewassen

Op de rode lijst van IUCN prijken niet alleen dieren. Voor het eerst zijn ook wilde varianten van voedselgewassen opgenomen. Behoud van die soorten is van belang, omdat ze genetisch materiaal kunnen bevatten dat wellicht heel nuttig is. Soms blijkt een bepaalde wilde variant van een gewas beter bestand tegen ziekten of droogte dan de variant die mensen massaal kweken.

Onder de bedreigde gewassensoorten staan wilde varianten van de asperge, de zonnebloem en de kikkererwt. Voor de Kalimantan-mango is het al te laat: die is uitgestorven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Giraf in verdrukking, maar groei in zuiden Afrika
Sluiten