Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 23 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

‘Gevangene waarschuwde in juli voor aanslag Berlijn’

De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, afgelopen week, kwam als een grote schok voor Europa. Toch was er iemand die al voor dader Anis Amri had gewaarschuwd, schrijft de Duitse krant Bild.

De Duitse gevangene Stephan V. stuurde in juli al een brief naar zijn advocaat, waarin hij vertelde over een gesprek tussen andere gedetineerden. „Eind december gaat het in Berlijn en München tegelijkertijd kletteren", zouden de Tunesische en Algerijnse medegevangenen hebben gezegd.

Machinegeweren

De mannen zouden bekend staan als aanhangers van IS en waren hardop aanslagen aan het beramen. Er werd gesproken over machinegeweren en granaten die uit Bosnië moesten overkomen. Over een vrachtwagen, die bij de aanslag in Berlijn als wapen werd gebruikt, werd voor zover bekend niets gezegd.

De advocaat waarschuwde op zijn beurt de autoriteiten, die V. uitvoerig ondervroegen. De man noemde in het gesprek ook enkele namen, waaronder die van Anis Amri. Bronnen binnen de autoriteiten bevestigen dat er al kennis was over de plannen van Amri.

Vergelding

De Tunesiër reed maandag met hoge snelheid in op een kerstmarkt bij de Berlijnse Gedächtniskirche. Hierbij vielen 12 doden. Amri wist te ontkomen, maar werd vrijdag in Italië doodgeschoten door een politieman. In een video die vandaag opdook zou Anis zeggen dat zijn actie een vergelding is voor ‘luchtaanvallen op moslims’. Hij roept andere moslims op om ook wraak te nemen op de „kruisvaarder-varkens”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Gevangene waarschuwde in juli voor aanslag Berlijn’
Sluiten