Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 12 dec 2016 / 21:55 uur

Gentiloni presenteert ‘nieuwe’ Italiaanse regering

Paolo Gentiloni (op de foto rechts) heeft maandag zijn nieuwe parlement voorgesteld. De opvolger van de vorige week opgestapte Matteo Renzi ondergaat in de komende dagen een vertrouwensstemming in zowel de Kamer als de Senaat, waardoor zijn premierschap definitief zal worden. Zondag werd hij al door president Sergio Mattarella (op de foto links) tot premier benoemd.

Onder Gentiloni verandert er weinig. Zijn eigen positie als minister van Buitenlandse Zaken moest wel ingevuld worden. Hiervoor koos hij Angelino Alfano, die daarvoor Binnenlandse Zaken onder zijn hoede had. Die portefeuille wordt vanaf nu ingevuld door sociaaldemocraat Marco Minniti. Hij is de enige echt nieuwe naam in de de regering.

Best gedaan

„Ik heb mijn best gedaan om de nieuwe regering in de kortste tijd te vormen", zo verklaarde Gentiloni deels de weinige wijzigingen. Verder kondigde hij aan de krachten zoveel mogelijk te willen bundelen, nu het land een politiek zware tijd kent met de regeringscrisis.

Vorige week stemde het Italiaanse volk in een referendum tegen een grondswetswijziging van Renzi, waarmee de macht van de senaat en regionale bestuurders beperkt moest worden. De premier verbond zijn lot aan de uitslag en toen zestig procent tegen bleek te stemmen, restte hem niets anders dan zijn ambt neer te leggen.

Lente 2018

Het is echter nog maar de vraag hoelang de regering van Gentiloni er zal zijn. De volgende verkiezingen staan pas gepland in de lente van 2018, maar een groot deel van de partijen voelt nu Renzi is afgestapt wel wat voor vervroegde verkiezingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gentiloni presenteert ‘nieuwe’ Italiaanse regering
Sluiten