Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 13 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Gastvrouw Tribeca laat twee sterren tatoeëren

Chef Jan Sobecki is voor zijn gevoel nog niet helemaal klaar voor twee Michelinsterren. Sinds maandagmorgen heeft hij ze wel op zak.

Kreten van vreugde en toch ook een klein traantje. Want met de uitreiking van de Michelinsterren, de Oscars onder kokend Nederland, gaan emoties gepaard. Manon van den Hurk kan het eigenlijk niet geloven. „Ik ben zo blij! Ik heb al lopen janken.” De 22-jarige, die nog studeert, is gastvrouw bij het met twee sterren bekroonde Tribeca. „Ik loop hier stage. Dit is echt een droom. Ik heb zojuist besloten dat ik twee sterren ga laten tatoeëren. Waar weet ik alleen nog niet. Haha. Ik ben dol op tattoos en dol op dit vak.”

‛Niet klaar voor’

Chef Jan Sobecki van de zaak uit het Brabantse Heeze is even zo gelukkig. Al komt de onderscheiding nogal onverwacht. „We zijn hier voor ons gevoel nog niet klaar voor”, spreekt hij vlak na de uitreiking. „We zijn pas drie maanden open. Ik weet amper waar mijn potjes en pannetjes staan. Je bent er klaar voor als alle bouwstenen op z’n plaats liggen en de machine is geolied, maar wij zijn de machine nog in elkaar aan het zetten.” Zijn vrouw knikt instemmend. „We lopen nu eigenlijk een beetje achter de feiten aan.”

Vacatures!

Toch overheerst er bij het echtpaar blijheid. Jan: ,,We gaan over twee weken lekker op vakantie en daarna gaan we verder met het polijsten. Ook staat er nog een verbouwing op de planning. 2017 wordt wat dat betreft opnieuw een hectisch jaar.” Zijn vrouw vult aan: ,,Ik hoop dat iedereen met ons mee wil blijven groeien. Sterker nog: we komen handen tekort!”

De ontlading is zowel letterlijk als figuurlijk groot bij Egon Hoof, chef-kok van MOS in Amsterdam. „De presentatie duurde zo lang en ik moest ook nodig pissen. Maar we hebben een ster!”, lacht hij. „We zijn een jong bedrijf en eigenlijk nog niet bezig met Michelin. Je hoopt wel dat het gebeurt, maar je weet het niet.” Voor Van Hoof verandert er niks, die blijft ‘keihard werken’. Iets wat ook geldt voor Joris Bijdendijk van RIJKS*, het grootste restaurant van Nederland met een Michelinster. „Dat we met een ster worden gewaardeerd, zie ik als enorm compliment. Ik heb vannacht wel over dat rode boekje gedroomd”, spreekt hij glunderend en wijzend op de Michelingids 2017. „De komende jaren willen wij ons restaurant internationaal op de kaart zetten. Uitbouwen is de ambitie.”

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. La Rive, het restaurant van het Amstel Hotel, verliest als enige restaurant zijn ster. Er is geen verklaring voor, meent Anita Bos, general manager van het Amstel Hotel. Ze noemt het verlies een mega-schok.

Thérèse en Jonnie Boer behouden drie sterren voor hun restaurant Librije in Zwolle.

Prijswinnaars

Dit zijn de restaurants met nieuwe Michelinsterren:

2 sterren

1) Tribeca in Heeze van chef-kok Jan Sobecki. ‘De verfijning is indrukwekkend’

1 ster

1) Bolenius in Amsterdam van chef-kok Luc Kosters. ‘Boeiende ontdekking van kracht in natuurlijke smaken’

2) Cucina der Mondo in Heerlen van chef-kok Servais Tielman. ‘Speelde ideeën en minder voor de hand liggende ingrediënten’

3) MOS in Amsterdam van chef-kok Egon van Hoof. ‘Verfijnd en genereus’

4) RIJKS* in Amsterdam van chef-kok Joris Bijdendijk. ‘Diversiteit aan smaken en texturen is groot’

5) Noble in ’s Hertogenbosch van chef-kok Edwin Kats. ‘Fris, kleurrijk, lumineus’

De hele uitreiking kijk je hier terug:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gastvrouw Tribeca laat twee sterren tatoeëren
Sluiten