Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 20 dec 2016

Extra beveiliging bij grote evenementen na Berlijn

De aanslagen van maandagavond op een kerstmarkt in Berlijn heeft de gemeente Breda doen besluiten tot extra veiligheidsmaatregelen bij het Glazen Huis. Elke ochtend worden er rondom de Grote Markt extra hekken geplaatst om de voorkomen dat vrachtwagens en auto’s dichtbij het Glazen Huis kunnen komen.

Op dit moment is Breda gaststad voor 3FM Serious Request. „De gebeurtenissen in Berlijn zorgen dat we extra alert zijn”, zegt burgemeester Paul Depla. De stad had al eerder vele veiligheidsmaatregelen getroffen. „We waren voorbereid op dit vreselijke scenario. De toegangswegen naar de Grote Markt waren al afgezet zodat er geen vrachtwagens konden komen”, gaat hij verder.

Overlast voor ondernemers

De extra hekken rondom het plein zorgen ervoor dat er helemaal geen voertuigen meer dichtbij het Glazen Huis kunnen komen. Leveranciers die winkels en café’s rondom het marktplein moeten bevoorraden, zullen nu een stuk moeten lopen met een steekkar. „We vragen hiervoor begrip. Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit”, besluit Depla.

De twee 3FM dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende maken in het Glazen Huis zes dagen radio en tv zonder dat ze eten. Op die manier halen ze geld op voor kinderen die sterven aan longontsteking.

Amsterdam

Ook op de kerstmarkt op het Amsterdamse Museumplein komt extra beveiliging. Daar staan momenteel 65 kramen en er ligt een ijsbaan. Dinsdag worden daar betonblokken geplaatst die als verkeersbarrière gaan dienen om een dergelijke aanslag als in Berlijn te voorkomen. Dat gebeurt in nauw overleg met de politie en gemeente, meldt organisator Pim Pronk.

Volgens hem zijn de marktkraamhouders niet bang, maar wel blij met de extra beveiliging. „Ik verwacht niet dat er in Amsterdam iets gaat gebeuren, dus dit is preventief. Net als dat ik ook niet bang ben voor brand, maar ik hang wel brandblussers op”, aldus Pronk. „Ik wil gewoon dat iedereen zich veilig voelt, het moet vooral leuk blijven.”

Den Haag en Rotterdam

In Rotterdam en Den Haag willen de woordvoerders niets zeggen over extra maatregelen. „Wij nemen altijd die maatregelen die nodig zijn voor een veilig en ordelijk verloop van de evenementen in de stad”, aldus de zegsman in Den Haag. De stad Rotterdam blokkeerde vorig jaar tijdens het Zomercarnaval nog de Coolsingel met vuilniswagens.

Utrecht

In Utrecht zegt een woordvoerster dat ze alert zijn en alert blijven. „Op advies van Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) van een paar weken terug zijn we al extra alert op activiteiten deze dagen. Naar aanleiding van ‘Berlijn’ bekijken we opnieuw welke activiteiten er nog zijn en of de genomen maatregelen voldoende zijn. Los daarvan zijn we al veel eerder extra aandacht gaan schenken aan het thema terreurdreiging in relatie tot evenementen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Extra beveiliging bij grote evenementen na Berlijn
Sluiten