Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 16 dec 2016 / 11:46 uur

Evacuaties Aleppo opgeschort, veel mensen nog vast

De Syrische regering heeft de evacuaties van burgers en strijders uit Oost-Aleppo opgeschort. Daarmee is voorlopig een einde gekomen aan de evacuaties van burgers en strijders uit het gebied. Hoeveel mensen zijn uit het gebied weggehaald?

Zo’n 50.000 mensen nog gevangen

De evacuaties begonnen donderdag en volgens de Verenigde Naties zijn minstens 6000 mensen sindsdien geëvacueerd. Turkije maakte eerder melding dat vrijdag 8000 evacués met bussen uit Oost-Aleppo onderweg waren.

Dat betekent dat nog altijd veel mensen in de stad gevangen zitten. De VN heeft het over zo’n 50.000 mensen die de stad nog altijd niet hebben kunnen verlaten.

Waarom zijn evacuaties opgeschort?

De vraag rijst waarom de evacuaties zijn opgeschort. Ooggetuigen meldden dat vrijdag explosies te horen waren op plekken van waar de bussen vertrekken. Volgens de staatstelevisiezender Ikhbariya probeerden jihadisten evacués mee te smokkelen tijdens het ontvluchten van de belegerde enclaves.

Verder zouden ook wegen zijn geblokkeerd bij de overwegend sjiitische steden Al-Fu’ah en Kafarya, in de provincie Idlib. Volgens de Syrische regering moet de evacuatie van Oost-Aleppo gelijktijdig verlopen met de evacuatie van deze twee steden. De steden zijn uiteindelijk niet opgenomen in de deal tussen het Syrische leger en de rebellen in het gebied.

Een werknemer van de World Health Organisation, Elizabeth Hoff, meldde dat de evacuatie werd opgeschort op bevel van de Russische troepen. Volgens haar werd ‘geen reden’ gegeven voor de opschorting, zo meldt BBC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Evacuaties Aleppo opgeschort, veel mensen nog vast
Sluiten