Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 15 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Evacuaties Oost-Aleppo in volle gang

De langverwachte evacuatie van mensen in de belegerde gebieden van Oost-Aleppo is in volle gang. De eerste ambulances en bussen met gewonde burgers, rebellen en jihadisten zijn vertrokken.

Zowel het Rode Kruis als Rusland hebben laten weten dat de evacuatie van duizenden rebellen en familieleden uit het Syrische Aleppo is begonnen. Aan het begin van de middag vertrokken de eerste ambulances en bussen onder begeleiding van Russische militairen en medewerkers van het Rode Kruis. Via een humanitaire corridor met een lengte van 21 kilometer werden de burgers vervoerd naar de provincie Idlib, die voor het grootste deel in handen van jihadisten is.

Eerste evacuaties

Het eerste konvooi bestond uit 13 ambulances en 20 bussen met ongeveer duizend mensen erin. Het grootste deel hiervan zou uit kinderen, gewonden en vrouwen bestaan „Duizenden mensen hebben de evacuatie nodig, maar de gewonden, zieken en kinderen, inclusief wezen, krijgen voorrang", aldus VN noodhulpcoördinator Jan Egeland. De Turkse autoriteiten verwachten 50.000 mensen in de komende dagen te kunnen vervoeren.

Hoewel de meeste burgers dankbaar zijn om in veiligheid te worden gebracht, vertelt Wissam Zarqa, een Engelse leraar in het gebied, tegen Reuters dat niet iedereen deze blijdschap deelt: „Sommigen zijn boos dat ze hun stad moeten verlaten. Ik zag een aantal van hen huilen. Ik deel dit gevoel op een bepaalde manier.”

In een video liet de Syrische president weten dat met de evacuaties van donderdag een keerpunt is bereikt. „Wat er vandaag gebeurt, is het schrijven van geschiedenis."

Tegenslagen

Ondanks dat de Syrische regering en de rebellen een akkoord hadden bereikt, ging de geplande evacuatie op woensdag niet door. De bussen die bij de grens van Oost-Aleppo stonden te wachten, zijn toen weer teruggekeerd. Ook op donderdag was er tegenslag voor de hulpverleners. Een konvooi van het Rode Kruis werd bij vertrek beschoten. De medewerkers waren op weg om de burgers uit Oost-Aleppo te evacueren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Evacuaties Oost-Aleppo in volle gang
Sluiten