Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 2 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Europol: IS beraamt nieuwe aanslagen in Europa

Het feit dat IS verliezen lijdt in Irak en Syrië, kan wel eens nare gevolgen voor Europa hebben. De Europese politieorganisatie Europol waarschuwt dat IS nieuwe aanslagen in Europa beraamt.

IS vecht momenteel tegen een samengestelde strijdkracht van onder meer Koerden, Irakezen en NAVO-troepen om hun laatste bolwerken in Irak en Syrië. Wanneer de organisatie deze strijd verliest, is het aannemelijk dat de naar het Midden-Oosten afgereisde IS-aanhangers terugkeren naar Europa, om daar aanslagen te plegen. Het meest waarschijnlijk is dat Frankrijk het doelwit is, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland zouden het doelwit kunnen zijn.

Nabije toekomst

Tientallen IS-terroristen zouden al in Europa zijn en in de nabije toekomst een aanslag willen plegen. Om wat voor aanslagen het dan zou gaan, en of ze door een of meerdere terroristen moeten worden gepleegd, is niet duidelijk. Wel was al bekend dat de aanslagen in Brussel en Parijs als een groot succes werden gezien binnen de terreurorganisatie.

In de afgelopen jaren pleegde IS onder meer aanslagen op de redactie van het Franse satireblad Charlie Hebdo, muziektheater Bataclan in Parijs en het publiek bij een vuurwerkevenement in Nice.

Waarschuwing

In Nederland waarschuwde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof half november nog voor terugkerende jihadisten. Momenteel zijn nog ongeveer 190 van de in totaal 270 naar het ‘kalifaat’ getrokken Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak.

Een paar maanden eerder stelde hij bovendien dat veel terroristen met de vluchtelingenstroom mee naar Europa komen. Het gaat ook hier vaak om IS-strijders die in Europa zijn opgegroeid, en naar Syrië zijn vertrokken om voor de terreurorganisatie te vechten. Op de terugweg komen ze Europa binnen met valse paspoorten, en doen ze zich voor als vluchteling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Europol: IS beraamt nieuwe aanslagen in Europa
Sluiten