Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 20 dec 2016 / 21:00 uur

‘Er hoeft maar één gek met een bom te komen’

De Lange Voorhout in Den Haag ziet er prachtig uit. De Royal Kerstfair heeft de meest statige plek van de Hofstad omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt. Mensen slenteren langs de tachtig kraampjes: ze lachen, praten, eten, lijken onbekommerd. Sommigen zijn dat ook, maar bij anderen zit de angst er wel in na de verschrikkelijke gebeurtenissen in Berlijn van een dag eerder. Een vrachtwagen reed in op de menigte die de kerstmarkt in de wijk Charlottenburg in de Duitse hoofdstad bezocht, twaalf mensen kwamen daarbij om het leven en tientallen raakten gewond.

Verontruste ouders

„Het is verschrikkelijk wat er in Berlijn gebeurd is”, zegt meester Martijn van het MLF College in Almere. Eigenlijk zou hij met zijn leerlingen dinsdag naar het Duitse Münster gaan, maar het werd dus Den Haag. „Gisteravond belden er veel verontruste ouders. Zij vonden het niet zo’n goed plan dat wij met hun kinderen naar Duitsland zouden gaan. De schoolleiding heeft daarom voor Den Haag gekozen. De kinderen balen wel een beetje. In plaats van dat we naar het buitenland gaan, blijven we nu in Nederland. Of ik nu extra oplet? Nee, dat doe ik altijd. Ik sta hier ook niet met een ander gevoel. Wat er in Berlijn is gebeurd, kan overal gebeuren. Sterker nog, het gebeurt al overal.”

Berlijn is de laatste stad in een lange rij die in korte tijd getroffen is door een verschrikkelijke terreurdaad. En dat vergt anders werken, erkent kerstmarktorganisator Peter Boelhouwer van evenementenbureau DB. „Ik organiseer al 11 jaar tal van evenementen, het wordt steeds complexer. Waar eerst de nadruk lag op het entertainmentgedeelte, ligt dat nu op het gebied van veiligheid.”

Veiligheidsoverleg

Jan bestiert de hamburgerkraam ‘Burger Meester’. „Ik sta hier niet met een ander gevoel dan vorig jaar”, zegt hij. „Het leven gaat door, hè? Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er gebeurd is in Berlijn. Maar ik voel me veilig. Er is in aanloop naar deze kerstmarkt goed contact geweest met de organisatie. Zij doen er alles aan om de veiligheid te waarborgen.”

Vanochtend om 10.00 uur zat Boelhouwer nog in een veiligheidsoverleg, om 12.00 uur ging de kerstmarkt open. „De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ziet geen aanleiding het dreigingsniveau te verhogen. Dat staat op niveau 4, het een na hoogste. Dat betekent dat het risico op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er voorbereidingen worden getroffen voor een aanslag.”

Betonnen bakken

Toch heeft Boelhouwer verscherpte maatregelen genomen. Hij houdt kantoor in de ‘bovenste verdieping’ van een opvallende rode dubbeldekker die tussen de kerstkraampjes staat. „Kijk om je heen, we hebben zo een mooi overzicht. Zie je links Hotel Des Indes? Daar is een van de ingangen van de markt. Je ziet dat ze bezig zijn om daar betonnen bakken en grote zandzakken neer te zetten. Dit gebeurt voor iedere ingang om te voorkomen dat er iemand het terrein op kan rijden. Voor de rest loopt er genoeg zichtbare beveiliging rond, alhoewel ik ze liever ‘gastheren’ noem. Dat klinkt wat uitnodigender.”

Bezoekers Merel en Lara is het ook opgevallen dat er genoeg beveiliging rondloopt. „Dat geeft een veilig gevoel”, zegt Merel. De twee vriendinnen zijn geschrokken van het nieuws uit Berlijn. „We hebben elkaar meteen gebeld toen we het hoorden”, zegt Lara. „Nee, we hebben niet overwogen om niet te gaan. Zoiets zal toch niet twee keer achter elkaar gebeuren?” Merel: „Dat er de laatste tijd zoveel aanslagen zijn, is eng. Maar ik voel me soms eerder onveilig tijdens het uitgaan of op een station.”

Boelhouwer zegt dat er verschillende scenario’s klaarliggen, mocht er onverhoopt iets misgaan. „We zijn hier in een gebied waar veel ambassades gevestigd zijn. Hier is de beveiliging sowieso hoger dan op veel andere plekken in Nederland. Wat er in Berlijn is gebeurd, is te vergelijken met de aanslag in Nice. Naar aanleiding hiervan hebben we ook gekeken naar maatregelen om grote voertuigen van het terrein te houden, maar we kunnen natuurlijk nooit iets uitsluiten. Er is veelvuldig overleg of alle maatregelen op orde zijn.”

Bom

Toch voelt Priscella zich niet ‘superveilig’. Ook zij is met vriendinnen op de kerstmarkt. „Ik denk dat wat er in Berlijn is gebeurd, ook hier kan gebeuren. Oké, misschien is het hier wat moeilijker om met een vrachtwagen het terrein op te rijden. Maar er hoeft maar één gek met een bom op zak hier te komen en je hebt een probleem. Ik ben niet gefouilleerd. Jij wel?”

Volgens Boelhouwer moet het wel leuk blijven. „Angst mag niet regeren. Er wordt gefouilleerd als we iets verdachts zien.” Het werk vindt hij nog steeds leuk. „Kijk eens hoeveel mensen er nu al rondlopen. Dat is toch mooi? Dit is een prachtig evenement. Het heeft iets sprookjesachtig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Er hoeft maar één gek met een bom te komen’
Sluiten