Rens Oving
Rens Oving Nieuws 8 dec 2016

Eindexamen doen in de hel van Syrië

Syrië was ooit een van de best opgeleide landen in de regio. Bijna alle kinderen gingen naar school en deden eindexamen.

Maar door de oorlog die het land aan stukken rijt, steden verscheurt, waar de frontlinie dwars door je woonkamer kan lopen, is reizen een hachelijke onderneming. Veel kinderen, vooral uit oppositie- of IS-gebied, kunnen daarom niet bij de officiële examencentra van de regering komen en maken hun school daarom niet af.

Toch waagden meer dan tienduizend jonge Syriërs zich afgelopen maanden wel de weg op. Niet op de vlucht voor geweld en honger, maar om het officiële eindexamen te kunnen doen, dat net als in Nederland, nog steeds aan het einde van het schooljaar plaats vindt.

In de gebieden die niet in handen zijn van het regime van Assad ligt het onderwijs zo goed als stil. Wie nog wel gaat loopt altijd het risico om het leven te komen. Scholen en kinderklasjes zijn regelmatig doelwit van bombardementen en beschietingen. Een kwart van de scholen is weggevaagd of wordt bewoond door vluchtelingen.

Islamscholen

In gebieden die zijn veroverd door Islamitische Staat (IS) is het helemaal slecht gesteld voor kinderen die willen leren. Het onderwijs is hier vervangen door islamscholen van de terreurgroep zelf waar al het lesmateriaal doorspekt is met verwijzingen voor kinderen om deel te nemen aan de strijd.

Hadi (14) die in een door bij Aleppo op een boerderij woont, wilde alleen koste wat kost examen doen. In zijn dorp zijn er geen scholen meer, een plek om zijn officiële examens te maken al helemaal niet. Om toch te kunnen slagen voor diploma, moest hij naar het centrum van Aleppo, een belegerde stad, verwoest door vijf jaar burgeroorlog. Een gevaarlijke reis die hem dwars door oorlogsgebied leidde.

Naar school is hij al jaren niet meer geweest omdat hij werkt om zijn familie te behoeden van de hongerdood, vertelde hij aan Unicef-medewerkers. „De laatste paar jaar heb ik gewerkt en me daarnaast voorbereid op de examens. Ik heb mezelf geleerd uit de boeken die ik nog had.”

Frontlinies oversteken

Hadi is een van de tienduizend Syrische kinderen die in mei en juni een gevaarlijke reis ondernamen, om tegen de klippen van geweld en vernietiging op, toch aan hun toekomst te werken. Een reis van dagen, soms zelfs maanden, die hen langs frontlinies, belegerde wegen en checkpoints vol zwaarbewapende soldaten leidde.

De Nederlander Bart Vrolijk is in Syrië verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma van Unicef en maakt deze eindexamens mogelijk. De VN-organisatie regelt op locatie onderdak, eten en bijles voor deze jongeren die ondanks alles hun school willen afmaken. „Het is hartverscheurend om te zien hoe vastberaden en moedig deze kinderen zijn in hun droom op een betere toekomst. De frontlinies veranderen continu waardoor reizen altijd onvoorspelbaar en gevaarlijk is. We spraken drie meisjes die vanuit IS-gebied zes nachten hadden gelopen om in Hama eindexamen te kunnen doen.”

Voor kinderen uit IS-gebied is de reis nog veel gevaarlijker omdat de soldaten van terreur niet willen dat zij hun school afmaken. Ook Maya van 16 wist ondanks alles het gebied uit te komen om haar examens te kunnen maken in Al-Hasakah, een stad in het verre noord-oosten van het land. „Tot nu toe heb ik mijn examens goed gemaakt”, vertelt ze aan Unicef. „Ik wil journalist worden. Ik hoop dat als ik groot ben, dat deze ellende allemaal voorbij is. Dat alles weer normaal is.”

Op verzoek van Unicef zijn de namen van de kinderen gefingeerd om hen niet in gevaar te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eindexamen doen in de hel van Syrië
Sluiten