‘Drugscriminaliteit neemt maatschappij over’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F12%2F45c73a1477f7e9ea67f4c48ecdfc22ea-1481788024.jpg)
Als we niet uitkijken, neemt de criminele wereld de Nederlandse samenleving steeds meer over. Daarvoor waarschuwt de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, die grootschalig onderzoek deed naar zogenaamde ‘ondermijnende’ criminaliteit.
Criminele activiteiten spelen zich steeds meer in de ‘bovenwereld’ af en dat kan een grote invloed op de rest van de maatschappij hebben, stelt Noordanus tegenover RTL. Volgens de burgemeester is er zo’n 4 tot 8 miljard euro aan drugsgeld in omloop, en dat wordt steeds meer. „Als je dat te lang laat gebeuren, dan krijg je een samenleving van twee snelheden: snel crimineel geld verdienen of met een normale baan je best doen.”
Suikeroom als sponsor
Daarnaast is criminaliteit steeds zichtbaarder in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld in de vorm van liquidaties of overvallen, maar ook op plekken waar het minder opvallend is. „Je ziet het criminele geld bijvoorbeeld bovendrijven bij sportclubs: een suikeroom als sponsor, maar dat doet hij met crimineel geld. Sommige sportclubs worden gebruikt om een nieuwe generatie criminelen te werven”, aldus Noordanus.
Net als Napels
Noordanus roept het kabinet op meer geld vrij te maken voor het aanpakken van de criminaliteit, bijvoorbeeld om motorclubs nog harder aan te pakken. Gebeurt dat niet, dan gaat het volgens de Tilburgse burgemeester de foute kant op. „Ik las laatst een interview met een wethouder uit Napels. Daar hebben ze al een samenleving waar in bepaalde wijken de overheid niet meer komt. Dat wil je toch niet?”
Veel gepraat
Het is overigens niet de eerste keer dat Noordanus oproept tot een hardere aanpak van (drugs)criminaliteit. Omroep Brabant schreef vorig jaar al over de falende aanpak van criminaliteit in Zuid-Nederland, een regio die veel overlast heeft van drugscriminelen uit het buitenland. Ook toen sprak Noordanus zijn frustratie uit over het „veel gepraat, weinig resultaat.”