Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 29 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Dronken iemand in elkaar timmeren zwaarder bestraft

Iemand die een ander in elkaar timmerde, gebruikte het vaak als een smoesje: ‘ja maar, ik was dronken’. Dat kunnen lieden die geweld gebruiken vanaf 1 januari maar beter niet meer zeggen.

Een persoon in elkaar slaan terwijl je onder invloed bent van drank, wordt extra zwaar bestraft. In een later stadium zal dit ook gelden voor geweld na het gebruiken van drugs. Het nieuwe beleid wordt gefaseerd in Nederland ingevoerd, te beginnen in Alkmaar, Eindhoven en de Veluwe.

Drugstest

Iedereen die geweld heeft gebruikt kan straks door het Openbaar Ministerie (OM) worden verplicht om mee te werken aan een drank- en drugstest. Als blijkt dat die persoon inderdaad onder invloed is, dan wordt er een zwaardere straf geëist, waar het vroeger juist vaak als excuus werd gezien en tot strafvermindering leidde. De straf kan 75 procent zwaarder worden dan als de mishandeling nuchter had plaatsgevonden.

Enerzijds wordt het beleid aangescherpt in de hoop dat er een preventieve werking vanuit gaat. Daarnaast biedt het het OM de gelegenheid sancties te eisen zoals bijvoorbeeld een alcoholverbod. Ook wordt het voor politie en justitie inzichtelijker bij hoeveel geweldsdelicten drank en drugs een rol spelen.

Hulpverleners

Er zijn meerdere strafverzwarende omstandigheden in het strafrecht. Zo wordt het ook extra zwaar aangerekend als je geweld pleegt tegen een persoon uit de zogenoemde publieke sector, zoals politiemensen en hulpverleners. Ook het mishandelen van stewards bij evenementen kan je een extra straf opleveren en geweld tegen homoseksuelen is tevens een reden tot een zwaardere sanctie.

Mocht er sprake zijn van meerdere strafverzwarende omstandigheden bij één geweldsdelict, dus iemand slaat in dronken toestand een homo in elkaar, dan worden deze niet bij elkaar opgeteld. Alleen de zwaarste straf telt dan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dronken iemand in elkaar timmeren zwaarder bestraft
Sluiten