Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 18 dec 2016 / 07:55 uur

Dokter Henry Heimlich, van de greep, is overleden

Henry Heimlich, de man die de bekende heimlichgreep bedacht, is overleden. Dat maakte zijn familie maandag bekend. Hij zou aan de gevolgen van een hartaanval zijn overleden.

Greep

Heimlich (96) kwam in de jaren zeventig op het idee van de heimlichgreep om mensen te redden van verstikking. Zelf was hij directeur van ziekenhuis in Cincinnati. De greep zou al honderdduizenden mensen gered hebben.

Om de greep uit te voeren gaat de hulpverlener achter de patiënt staan, omarmt de patiënt van achter en ‘stoot’ vervolgens vijf keer met en opwaartse beweging in de buik van de patiënt.

Zelf

Afgelopen mei wist Heimlich nog een hoogbejaarde vrouw te redden met zijn eigen beroemde manoeuvre. De vrouw verslikte zich in een hamburger. De verzorgers stroomden al snel toe om de vrouw te helpen met de Heimlichgreep, maar het toeval wil dat één van de bewoners Henry Heimlich is en de bejaarde man al klaar stond om de vrouw zelf te helpen. Met succes.

Als dank schreef ze haar medebewoner een briefje. „God plaatste jou in de stoel naast me”, zo liet ze de dokter weten.

Methode

Henry Heimlich beschreef zijn methode voor het eerst in 1974. Sinds die tijd heeft hij de greep uiteraard vele malen geoefend maar nooit eerder hoefde hij dit echt in de praktijk te brengen om iemand te redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dokter Henry Heimlich, van de greep, is overleden
Sluiten