Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 8 dec 2016 / 14:47 uur

Dinsdag veel vallende sterren aan de hemel te zien

Áls het weer meezit, zijn er volgende week dinsdag veel vallende sterren aan de hemel te zien. Dankzij de meteorenzwerm Geminiden is er elk jaar rond deze tijd een sterrenregen te zien.

In Nederland zullen er waarschijnlijk ongeveer 35 meteoren per uur zichtbaar zijn als het helder weer is. En die kans is groot, voorspelt Weeronline.

Verstorende volle maan

„Na een serie sombere dagen neemt de kans op opklaringen dinsdagavond toe.” Er is echter ook minder goed nieuws: het is dinsdag bijna volle maan. Het felle licht van de maan werkt volgens sterrendeskundigen flink verstorend: zonder de maan hadden we zo’n 120 meteoren per uur kunnen zien.

De grootste kans om de sterrenregen te zien is volgens de voorspellingen dinsdagavond tussen 23.00 en 01.00 uur. Maar ook een paar uur daarvoor zouden de vallende sterren al te zien moeten zijn.

‘Moeite waard’

In december trekt de aarde elk jaar door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de sterrenregen. „Het is zeker de moeite waard om te kijken. Richt je blik op de oostelijke hemel”, tipt het weerstation.

Afgelopen juli en augustus werden we ook al op indrukwekkende sterrenregens getrakteerd, dankzij de meteoren van de Perseïden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dinsdag veel vallende sterren aan de hemel te zien
Sluiten