Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 6 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Dierenverzorger slaat kangoeroe om hond te redden

In Australië is een discussie aan de gang over een dierentuinmedewerker die een kangoeroe heeft geslagen om zijn hond te beschermen. Het incident werd gefilmd en de video is in twee dagen tijd al miljoenen keren bekeken. Dierenactivisten willen dat de man ontslagen wordt, maar de dierentuin waar de man werkt, neemt het voor hem op.

Greg Tonkins werkt in het Taronga Western Plains Zoo de Australische staat New South Wales als olifantenverzorger. Hij was met zijn hond op varkens aan het jagen toen zijn viervoeter werd aangevallen door een kangoeroe. De man besloot de kangoeroe een flinke klap te geven om zijn hond te beschermen. Het ‘gevecht’ werd op de gevoelige plaat vastgelegd en kijkers kunnen het niet eens worden over of de man al dan niet juist heeft gehandeld.

Maandag verklaarde de dierentuin waar Tonkins werkt de zaak te onderzoeken. Dinsdag lieten ze weten „erg bezorgd te zijn” over hun 34-jarige werknemer. „De heer Toskins is een ervaren dierenverzorger en tijdens zijn zes jaar bij Taronga Zoo met veel aandacht voor de zorg en het welzijn van onze dieren.” Tonkens mag, ondanks de kritiek van dierenactivisten, dus bij de dierentuin blijven werken.

‘Zelfverdediging’

In de video is te zien hoe de man vanaf een witte auto naar de kangoeroe toesnelt, die zijn hond in de houdgreep heeft. Wanneer de kangoeroe wordt afgeleid door de man en de hond loslaat, geeft Tonkins de kangoeroe een klap voor zijn kop. De kangoeroe blijft verdwaasd achter.

Volgens de ‘verteller’ in het filmpje gaf de man het dier de klap omdat hij anders het volgende slachtoffer van een worsteling zou zijn. Tonkins heeft zelf nog niet op alle ophef gereageerd.

Meningen lopen uiteen

De dierenwelzijnsorganisatie The Humane Society Australia vindt dat Tonkins ontslagen moet worden voor zijn actie. „Het is zeer verontrustend dat zo iemand als dierenverzorger werkt. De dierentuin kan makkelijk iemand vinden die wel respect heeft voor dieren”, zegt Verna Simpson van de organisatie tegen The Guardian.

Op sociale media wordt erg verschillend op de video gereageerd. De een vindt de man ‘een held’, omdat hij zijn hond heeft gered. De ander vindt zijn actie ‘dom’, omdat de man zijn leven in gevaar brengt. Weer iemand anders vindt het niet nodig dat de man de kangoeroe een klap geeft, terwijl het dier zijn hond al heeft losgelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.