Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 22 dec 2016

De strijd om IS-bolwerk Mosul loopt vast

De strijd om het Iraakse IS-bolwerk Mosul dreigt vast te lopen. Nadat de eerste weken zeer voorspoedig verliepen voor het Iraakse leger, wordt er nu nauwelijks nog vooruitgang geboekt. Hoewel de stad is omsingeld, is nog altijd een goede driekwart van de stad in handen van de terreurgroep.

Tegenaanvallen IS

Dat meldt Foreign Policy. De afgelopen dagen werd er hard gevochten om een aantal wijken in het oosten van Mosul. Al meerdere keren is gemeld dat de wijken waren ingenomen door de Iraakse troepen, maar IS wist met felle tegenaanvallen de gebieden steeds weer deels in handen te krijgen.

Afgelopen dagen trok ook de internationale coalitie onder leiding van de VS alles uit de kast. Er vlogen gevechtsvliegtuigen, drones en aanvalshelikopters boven de stad, die IS-stellingen aanvielen. Er werden voertuigen, mortiersystemen, raketwerpers en tunnels uitgeschakeld. Maar activisten melden nog altijd dat de wijken in handen zijn van IS.

خارطة توضح اخر مستجدات معركة تحرير الموصل21/12/2016 – 09:30PM#مركز_نينوى_الاعلامي#الموصل

Gepostet von ‎مركز نينوى الاعلامي‎ am Mittwoch, 21. Dezember 2016

Troepen ingesloten

De laatste pogingen om een doorbraak te forceren in Oost-Mosul zijn bovendien op een fiasco uitgelopen. Tot voor kort leek het er op dat dit deel van de stad binnen een paar dagen ingenomen zou kunnen worden. Begin december rukte een divisie op tot de Tigris, de rivier die de stad in tweeën snijdt. Daar zouden ze het Salam Ziekenhuis innemen, een van de hoogste gebouwen op de oostelijke oever.

Maar IS lanceerde een felle tegenaanval. Volgens een van de militairen sloten IS-strijders honderd soldaten in, die bijna allemaal werden gedood of verwond. De dag erna moesten de troepen zich opnieuw terugtrekken, omdat ze werden bestookt door de vliegtuigen van de internationale coalitie. Uit beelden die werden gemaakt door IS bleek dat er verschillende voertuigen van het Iraakse leger werden verwoest, en meerdere soldaten om het leven zijn gekomen. IS ging er bovendien met materieel vandoor.

Zelfmoordaanslagen effectief

IS weet de Iraakse troepen bovendien zware slagen te brengen met zelfmoordaanslagen. Donderdag werden drie aanslagen gepleegd in de wijken die al wel zijn ingenomen. Daarbij vielen zeker 23 doden.

De internationale coalitie hoopt het tij te kunnen keren door de luchtaanvallen te intensiveren. Ze richten zich voornamelijk op auto’s, waarmee IS-strijders naar de Iraakse troepen rijden en zich opblazen. Bij dergelijke kamikaze-acties vallen de meeste doden.

Volgens brigadegeneraal Matthew Isler, die de leiding heeft over de luchtaanvallen van de internationale coalitie, zullen de Iraakse troepen uiteindelijk de strijd toch winnen. „IS strijdt niet om te winnen, maar om te vertragen”, zegt hij tegen Foreign Policy. Maar dat lukt de terreurgroep bijzonder goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De strijd om IS-bolwerk Mosul loopt vast
Sluiten