Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 20 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Dader aanslag Berlijn loopt nog vrij rond’

Update 13:23 uur: Verkeerde man opgepakt

De Duitse politie heeft maandagavond na de vrachtwagenaanslag op de kerstmarkt in Berlijn de verkeerde man opgepakt. De daadwerkelijke dader loopt nog steeds vrij rond. Dat meldt de Duitse krant Die Welt, op basis van bronnen binnen de inlichtingendiensten.

Daardoor is er een nieuwe situatie ontstaan, ze tekent Die Welt op uit een mond van een politiemedewerker. „De ware dader is nog bewapend op vrije voeten en kan nog meer ellende veroorzaken.”

Heldendaad

Eerder op de dag bracht het dagblad nog het indrukwekkende verhaal over een man die de verdachte in de armen van de politie dreef:

Veel mensen vluchtten maandagavond weg van de plek des onheils. Ze probeerden zo snel mogelijk weg te komen van de kerstmarkt in Berlijn, waar een bestuurder van een vrachtwagen voor dood en verderf had gezorgd door met hoge snelheid op de mensenmassa in te rijden.

Gaat het om een aanslag, vroegen de bezoekers van de markt zich toen nog af. Kunnen we nog meer verwachten? Waar kunnen we ons zelf zo snel mogelijk in veiligheid brengen? Intussen kreeg de Duitse politie even na acht uur verschillende telefoontjes binnen van mensen die de dader zagen vluchten.

Donker

Maar in het donker was het voor de lokale autoriteiten lastig om de jacht op de man direct met succes voort te zetten. Eén getuige was zo dapper om achter de vrachtwagenchauffeur aan te rennen en de politie via zijn telefoon continu te informeren over diens positie.

Hij bleef zo goed als mogelijk op veilige afstand, maar de man verloor de bestuurder van de vrachtwagen geen seconde uit het oog. Na ongeveer twee kilometer maakte een patrouillewagen van de Berlijnse politie een eind aan de vlucht van de aanslagpleger, die werd ingerekend.

Anoniem

„Dankzij de getuige hebben we dader kunnen pakken”, zei politiewoordvoerder Winfrid Wenzel tegenover Duitse media. „De durf van deze burger geeft ons moed in deze tijden.” De politie weet wie de man is, maar gaat er vanuit dat hij anoniem wil blijven.

Nu blijkt dat het niet om de dader van de aanslag gaat, is dat laatste zeer aannemelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Dader aanslag Berlijn loopt nog vrij rond’
Sluiten