Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 13 dec 2016

Cocaïnegebruik in Eindhoven en Utrecht verdubbeld

Inwoners van de steden Eindhoven en Utrecht gebruiken weer veel meer cocaïne. Het gebruik is dit jaar fors gestegen, nadat het de afgelopen jaren juist afnam. Dat is onderzocht door het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA). Wetenschappers van dit agentschap deden onderzoek naar drugs in het rioolwater van meer dan zestig Europese steden, waarvan drie in Nederland.

Twee keer zoveel cocaïne

Het is opvallend dat het gebruik van cocaïne in Utrecht en Eindhoven is toegenomen. De afgelopen jaren nam het gebruik namelijk steeds af. In Utrecht zijn twee keer zoveel cocaïneresten teruggevonden als vorig jaar. Onderzoekers menen dat er gemiddeld per dag zo’n halve kilo coke wordt gebruikt in de stad. In Eindhoven, waar minder inwoners wonen dan in Utrecht, wordt zelfs nog iets meer cocaïne gebruikt.

Koploper

Amsterdam is de derde stad die onderzocht is in Nederland. Daarvan zijn de actuele cijfers nog niet beschikbaar. Vorig jaar was de stad koploper van Europa als het gaat om drugssporen in het rioolwater.

Onduidelijk

Het is onduidelijk waarom het gebruik van cocaïne in de twee steden is toegenomen. Aan NOS verklaart hoogleraar milieuchemie Pim de Voogt: ,,Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de prijs van cocaïne dit jaar is gedaald en er meer dan ooit in omloop lijkt te zijn”. Het Trimbos Instituut meldt echter dat naar hun weten het gebruik, de kwaliteit en de straatprijs stabiel zijn.

Cocaïnegebruik In Eindhoven en Utrecht verdubbeld
Een XTC-pil. Foto: ANP

Lozen

Verder blijkt uit het onderzoek dat de drug xtc nog steeds populair is en in Nederland meer dan in andere Europese landen geslikt wordt. Er worden ook drugs weggespoeld. In Eindhoven werd tijdens de week van het onderzoek vijftien kilo speed weggespoeld. De onderzoekers vermoeden dat het lozen van drugs elk jaar, week in week uit, gebeurt.

Nederlandse gemeenten

Momenteel hebben slechts vijftien van de 390 Nederlandse gemeenten rioolwateronderzoek laten doen. Volgens De Voogt moet elke gemeente dat laten doen om een beter drugsbeleid te kunnen voeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cocaïnegebruik in Eindhoven en Utrecht verdubbeld
Sluiten