Metro
Metro Nieuws 1 dec 2016 / 16:59 uur

‘Clown van Aleppo’ omgekomen bij bombardement

Een Syrische man die als clown werkte in Oost-Aleppo is deze week gedood bij een luchtaanval. De 24-jarige Anas al-Basha was sociaal werker, maar zette zijn rode neus op om door de oorlog getraumatiseerde kinderen op te vrolijken.

Al-Basha werd volgens persbureau AP het slachtoffer van een raketaanval in het oostelijke deel van Aleppo, dat zwaar onder vuur ligt van het Syrische leger en de Russen. De wijk is in handen van rebellen. Hij was directeur van de organisatie Ruimte voor Hoop, die kinderen helpt die een of beide ouders zijn verloren.

Emotioneel bericht

Mahmoud al-Basha, de broer van de goedgemutste twintiger, plaatste woensdag een emotioneel bericht op Facebook. „Anas weigerde Aleppo te verlaten. Hij werkte dag en nacht om een glimlach op de gezichten van Syrische kinderen te toveren. Hij leefde ervoor kinderen blij te maken op de donkerste en gevaarlijkste plek op aarde”, schrijft hij over zijn broertje.

https://www.facebook.com/m.basha88/posts/818184654950748

„Ik kon geen afscheid van hem nemen omdat Aleppo al 112 dagen onder vuur ligt. Ik ben trots op je, mijn broer. Rust in vrede, je bracht vriendelijkheid in een wrede wereld”, besluit hij. De vrouw van Anas zit nog steeds in het belegerde gebied.

Noodkreet VN

Het overlijdensbericht van ‘de clown van Aleppo’ komt tegelijk met een noodkreet van de VN-Veiligheidsraad. De raad zegt dat de inwoners van Oost-Aleppo het niet lang meer uithouden en dringend hulp nodig hebben. „Anders verandert Oost-Aleppo in één groot kerkhof”, zei VN-hulpcoördinator Stephen O’Brien woensdag.

Reageer op artikel:
‘Clown van Aleppo’ omgekomen bij bombardement
Sluiten