Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 dec 2016

Celstraf voor Facebook-doodsbedreiging Pechtold

De man die vorig jaar D66-leider Alexander Pechtold met de dood bedreigde, moet een week de cel in. Ook heeft hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken opgelegd gekregen. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag besloten in hoger beroep.

In september 2015 plaatste de 51-jarige man uit Groningen de volgende tekst op Facebook: „Pechtold, je moet n kopschot hebben”. Bij de bedreiging had de man een foto van een vuurwapen geplaatst.

‘Belangrijk signaal’

De bedreigde Pechtold noemt de uitspraak van het hof „een belangrijk signaal aan de samenleving dat wie een ander met de dood bedreigt daar niet zomaar mee wegkomt. We mogen doodsbedreigingen niet normaal gaan vinden in Nederland.”

De leider van D66 voegt daar nog aan toe dat hij „wil bouwen aan een samenleving waarin we elkaar niet bedreigen en naar het leven staan, maar juist weer meer gaan vertrouwen.”

Eerdere bedreigingen

De verdachte, Johnny R., werd al eerder veroordeeld voor bedreigingen. Dit is voor het hof reden om niet de eis van het Openbaar Ministerie te volgen. Het OM eiste een boete van 1500 euro, waarvan 750 euro voorwaardelijk, en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Als de verdachte zich binnen drie jaar nog een keer schuldig maakt aan bedreigingen, moet hij alsnog de voorwaardelijke straf van drie weken uitzitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Celstraf voor Facebook-doodsbedreiging Pechtold
Sluiten