Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 15 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Burgercursus bereidt ons voor op bloederige aanslag

Medici treffen serieuze voorbereidingen op een aanslag in Nederland. Omdat doodgewone omstanders vaak als eerste ter plekke zijn, heeft het Amsterdamse VU Medisch Centrum een burgercursus ontwikkeld waarmee iedereen kan leren om levensbedreigende bloedingen na aanslagen te stelpen.

De cursus is ook bedoeld voor bhv-ers, politie- en brandweermensen. Ook zij zijn waarschijnlijk snel ter plaatse na een terreuraanslag, maar velen van hen weten ook niet hoe ze om moeten gaan met levensgevaarlijke verwondingen.

Red een leven

Traumachirurg in het VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team, Leo Geeraedts, is initiatiefnemer van ‘Stop de bloeding – red een leven’. Het is de eerste Nederlandse gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners leert hoe dergelijke gevaarlijke bloedingen bij aanslagen behandeld moeten worden.

„Het direct stoppen van levensbedreigende bloedingen door omstanders die reeds ter plaatse zijn, is een belangrijke maar nog onderbelichte schakel in de voorbereiding op de hulpverlening bij een aanslag in Nederland”, zegt Geeraedts.

Naast de cursus wordt een campagne gestart. Dit alles moet ervoor ervoor dat bij terreuraanslagen of ongevallen omstanders, politie en brandweer direct levens kunnen redden, nog voordat de medische hulpverlening op gang is gekomen.

Uit Amerika

Geeraedts heeft al twintig artsen en verpleegkundigen, onder andere uit VUmc, opgeleid. De eerste basiscursus aan bhv-ers van enkele publieke instellingen in Amsterdam heeft inmiddels plaatsgevonden. De cursus wordt binnenkort ook uitgebreid voor zorgprofessionals.

Geeraedts volgde in de Verenigde Staten zelf de cursus ‘Bleeding Control’ bij experts van omstanderhulp bij aanslagen.

Boston

Deze deskundigen gaven Geeraedts toestemming om het concept en de cursus in Nederland uit te rollen. Daarnaast wordt het initiatief ondersteund door dr. Kees-Jan Ponsen, traumachirurg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

„Het stoppen van levensbedreigende bloedingen is niet ingewikkeld. Iedereen kan het verschil maken met een eenvoudige handeling en een leven redden. Dit zagen we bijvoorbeeld na de bomaanslag bij de marathon van Boston.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgercursus bereidt ons voor op bloederige aanslag
Sluiten