Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 dec 2016 / 18:45 uur

Brief aan de koning: ‘Kunt u ons €100.000 geven?’

Koning Willem-Alexander krijgt elk jaar duizenden brieven van gewone burgers. Normaal gesproken is de inhoud vertrouwelijk, maar RTL Nieuws heeft ze toch mogen inzien.

De koning krijgt veel brieven van bijvoorbeeld Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten, of van mensen die een verblijfsvergunning krijgen. Maar er zijn ook heel wat Nederlanders die in geldproblemen zitten. Sommige zijn heel brutaal, en vragen om tienduizenden euro’s of soms zelfs meer. Andere verhalen zijn wanhopig.

Radeloos

„U bent onze allerlaatste hoop. Kan u ons 100.000 euro geven, zodat onze droom werkelijkheid mag worden”, schrijft één van hen. Een ander heeft ook al een bedrag in gedachten: „Mijn toekomst ligt in uw handen. Een beter leven voor maar 19.600 euro.”

Niet iedereen is zo brutaal; er zitten ook radeloze brieven tussen. „Wij schrijven een brief omdat we radeloos zijn. Ik kan de hele dag wel huilen”, aldus een ander. „Ik hoef geen groot huis. Ik wil gewoon een keer met mijn kinderen op vakantie”, stelde weer een andere brievenschrijver.

Geen geld, wel een brief

Dit jaar kreeg de koning 144 van die brieven binnen. Die worden doorgestuurd naar het ministerie van Sociale Zaken. „Het is soms heel schrijnend wat de mensen kan overkomen”, zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken tegen RTL Nieuws. „Het is een soort laatste redmiddel. Mensen hopen dat de koning voor een oplossing kan zorgen. Ik begrijp wel dat mensen schrijven.”

Toch krijgen de brievenschrijvers geen geld. Het ministerie beantwoordt wel elke brief, als er ten minste een duidelijke afzender bijstaat. Daarin staan onder meer tips hoe mensen hulp kunnen krijgen om een betere financiële situatie te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brief aan de koning: ‘Kunt u ons €100.000 geven?’
Sluiten