Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 dec 2016 / 10:19 uur

Crisis en onrust in het recent bloeiende Brazilië

Brazilië werd in de jaren ’90 samen Rusland, India en China geschaard onder de BRIC-landen. De vier kenden een spectaculaire economische groei, maar in het Zuid-Amerikaanse land zit de klad er al een aantal jaar in. Hetgeen ervoor zorgt dat de onrust er alleen maar toeneemt.

De Braziliaanse regering heeft nu een controversiële beslissing genomen door de overheidsuitgaven voor de komende twintig jaar te bevriezen. Een groei hiervan is alleen mogelijk op basis van de inflatie van het jaar ervoor. Het belangrijke paradepaardje van president Michel Temer werd dinsdag goedgekeurd tot de senaat en dat leidde tot de nodige protesten. Op een aantal plaatsen liepen deze uit de hand.

Globo TV

Onder andere in de hoofdstad Brasilia werd er met geweld op het besluit gereageerd. Zo werd er een bus in brand gestoken en trok er een stoet naar het hoofdkantoor van het grote medium Globo TV, dat aan partijdige berichtgeving zou hebben gedaan.

Volgens de tegenstanders zal deze maatregel het hardst aankomen in het onderwijs en de zorg. Posten die momenteel al (te) weinig geld vanuit de overheid krijgen. Bovendien vrezen velen dat de wet vooral gevolgen zal hebben voor mensen die het toch al niet breed hebben. Daarnaast vinden ze een periode van twintig jaar wel erg lang voor een dergelijk besluit.

Volgens president Temer is dit echter het juiste pad om te volgen. De eerder dit jaar aangestelde president van de socialistische liberalen van PMDB beloofde toen hij Dilma Rousseff opvolgde plechtig om het land uit de huidige recessie te trekken. Iets dat volgens hem alleen kan gebeuren als de overheidstekorten geremd worden en de groei en investeringen een impuls krijgen.

Ongelijkheid

Maar hoe komt een land dat nog geen twintig jaar terug gezien werd als een booming ‘BRIC-land’ überhaupt in een ernstige crisis terecht? Sowieso was de groei in Brazilië altijd al ongelijk verdeeld. Vooral in de grote steden als São Paulo en Rio de Janeiro ging het goed met de welvaart, maar op het platteland was de invloed amper merkbaar. Mensen trokken naar de steden in het zuidoosten van het land, die vervolgens overbevolkt raakten, terwijl door hun vertrek de omzet op het platteland daalde.

Toch ging het goed, onder andere vanwege het vrijhandelsverdrag binnen de Mercosur in Zuid-Amerika – vergelijkbaar met de EU of NAFTA in Noord-Amerika. Aan het eind van de twintigste eeuw ging het echter mis en devalueerde de nationale munt (de real). Bovendien hielp de crisis in buurland Argentinië ook niet mee, waardoor de import van verschillende producten een stuk duurder werd.

Begin 2014

Daarna ging het echter lange tijd weer goed met Brazilië. Ook toen in de westerse wereld te maken kreeg met de kredietcrisis bleef het land, buiten een korte dip in 2009, probleemloos overeind, maar begin 2014 ging het fout.

De export van grondstoffen als olie en ijzererts is cruciaal voor de economie van het land, maar de prijzen daarvan dalen. Daar komt bij dat de Chinese economie ook niet meer zo hard groeit, terwijl China een van de grote importeurs is. Tel daar nog eens de hoge inflatie en de lage stand van de real bij op en een crisis is onvermijdelijk.

WK, Spelen en corruptie

De onrust werd de voorbije jaren nog extra gevoed door de organisatie van het dure WK voetbal en de Olympische Spelen (al werden deze uiteraard ver voor 2014 binnengehaald) en de corruptieschandalen. Zo werd oud-president Lula da Silva begin dit jaar verdacht van corruptie, maar omdat ze in de regering van Rousseff werd geplaatst, ontliep hij zijn vervolging. Deze en andere schandalen maakten haar positie uiteindelijk onhoudbaar, waarna Temer het deze zomer overnam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Crisis en onrust in het recent bloeiende Brazilië
Sluiten