Metro
Metro Nieuws 12 dec 2016 / 20:11 uur

‘Bijna 23.000 vreemdelingen vertrokken in 2016’

Het jaar zit er nog niet helemaal op, maar volgens staatsecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff zijn er al ruim 22.880 ongewenste vreemdelingen vertrokken. 47 procent verliet Nederland uit zichzelf, 53 procent vertrok onder toezicht.

Over de groep zonder toezicht vertrokken asielzoekers geeft Dijkhoff in gesprek met het radioprogramma Dit is de Dag aan: „Dat is altijd een lastig punt. Ik kan niet bewijzen dat hij er niet is. Maar het is ook niet logisch om aan te nemen dat iedereen die zelfstandig vertrokken is, nog in Nederland is.”

Veiligelanders

Onder de vertrokken vreemdelingen zijn 890 Marokkanen en 460 Algerijnen, zogenoemde veiligelanders, die eigenlijk geen aanspraak kunnen maken op asiel. Deze twee groepen kwamen in het nieuws door crimineel gedrag en het veroorzaken van overlast in asielzoekerscentra. Om de overlast te beteugelen, stelt Dijkhoff onder meer voor om ‘heel irritante’ asielzoekers huisarrest op te leggen in de oudejaarsnacht. Het gaat erom dat ‘bekende overlastgevers’ binnen blijven, aldus de bewindsman.

Wat de vertrokken vreemdelingen betreft, kwamen de meeste uit Albanië (13 procent), gevolgd door Irak (6 procent), Servië (5 procent) en Syrië (5 procent). Het gaat niet alleen om afgewezen asielzoekers, maar ook om bijvoorbeeld mensen die illegaal in Nederland verbleven, mensen van wie de vergunning is ingetrokken of niet meer geldig is en mensen van wie de asielaanvraag in een andere EU-land moet worden behandeld.

Forse stijging

Bij de asielinstroom vorige maand is een forse stijging te zien van het aantal gezinsleden dat zich bij een familielid met verblijfsvergunning voegde. Het aantal zogenoemde nareizigers steeg fors van 1550 in oktober naar 2132. Het gaat hoofdzakelijk om Syriërs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Bijna 23.000 vreemdelingen vertrokken in 2016’
Sluiten